Élőben a konyhából! A koreai szerzetes-séf Budapestre érkezik

Jeong Kwan szeptember 25-én 15:00- 17:30 között tart előadást a templomi konyha művészetéről, az egészségmegőrzésről, és szót ejt a fenntarthatóság fontosságáról is. Az élő adáshoz bárki csatlakozhat online, a Korea Kulturális Központ Facebook oldalán keresztül. Alább pedig egy receptjét is megtaláljátok!

Jeong Kwan, a "Chef's Table" című Netflix sorozatból megismert filozófus-séf a filozófia és a gasztronómia világát összekapcsolva kivételes egyéniségként hoz létre különleges ételeket. Sosem járt kulináris iskolába és saját étterme sem volt, 2022-ben mégis elnyerhette az "Ázsia kulináris ikonja" címet a világ 50 legjobb ázsiai éttermét díjazó összesítésben. A koreai buddhista szerzetes nem séfként, hanem zen gyakorlóként közelíti meg a főzést.

Forrás: Koreai Kulturális Központ

Húszas évei közepén elhagyta az otthonát, hogy a buddhizmust gyakorolja és megtalálja az élet mélyebb értelmét. Miután elsajátította a zen buddhizmus alapjait, elkezdte behatóbban tanulmányozni a táplálkozás és az élet összefüggéseit. Hírneve az egyszerűség és a tisztelet körül összpontosul.

Konyhaművészetében semmi sincs túlbonyolítva, vagy túldíszítve, az alapanyagok és azok természetes ízei állnak a középpontban. Nem verseng a Michelin-csillagokért és hírnévért, a Chunjinam templomban végzett munkája során elsősorban a közösséget szolgálja.

Az alapanyagok tisztelete

Jeong Kwan azt vallja, hogy az alapanyagokkal tisztelettel kell bánni és ki kell emelni azok természetes ízét. Nem alkalmaz mesterséges adalékokat vagy ízfokozókat, inkább az időt, a gondosságot és a türelmet részesíti előnyben. A séf munkájában a zöldségek, a gyümölcsök és az egyéb növényi alapanyagok játszanak kulcsszerepet, és az ételekben megjelenő színek és ízek a szezonok és a természet változásait tükrözik.

Filozófiája meghaladja a főzés egyszerű cselekedetét. Azt vallja, hogy a "séfizmus" az élet egy része, és az étkezés lehet egy mély szellemi élmény. Az étkezés során való jelenlét és szemlélődés az összes érzék bevonásával lehetővé teszi az emberek számára, hogy kapcsolatba kerüljenek önmagukkal és a világgal. Ez a hozzáállás segít elkerülni, hogy rohanva együnk.

Koreai templomi konyha

A koreai buddhista templomi konyhaművészet egy olyan kulináris hagyomány, amely az egyszerűség és a tudatosság szépségét ünnepli. Az étel itt nem csupán táplálék, hanem egy spirituális tapasztalat is. Ez a hagyomány emlékeztet bennünket arra, hogy az étkezés lehet sokkal több, mint a gyomrunk megtöltése. Az egyszerűség és a tudatosság, a fenntarthatóság az élet minden területén inspiráló példaként szolgálhatnak mindannyiunknak.

Baru gongyang, a szerzetesi konyha - a legfenntarthatóbb módja az étkezésnekForrás: Koreai Kulturális Központ

A koreai buddhista templomi konyhaművészetben az alapanyagok kiválasztása kiemelkedően fontos. Az étel elkészítésekor a séfek figyelembe veszik az évszakot és az adott terület kínálatát, így mindig a friss és helyi alapanyagok kerülnek az ételbe. Gyakran használnak hagyományos technikákat, például fermentálást, párolást vagy főzést, amelyek megőrzik az alapanyagok természetes ízét és tápértékét.

Jeong Kwan konyhájában az idő az egyik legfontosabb hozzávaló. Ő és a csapata készít el mindent, még a szójaszószt is, ami akár több évig is eltarthat, de így pontosan tudják milyen összetevők kerültek a koreai konyha egyik legfontosabb ízesítőjébe, és ezek hogyan fonak összeérni.

Jeong Kwan a kertjébenForrás: Koreai Kulturális Központ

Ezenkívül a vegetáriánus étrend elvei is erősen jelen vannak a koreai templomi konyhaművészetben. A buddhista gyakorlat részeként sok templomi étel vegetáriánus vagy vegán, és a hús, hal és tejtermékek helyett növényi fehérjéket, például tofut vagy gombákat használnak az étel elkészítéséhez. Az úgynevezett átható fűszereket, mint például a hagyma vagy a fokhagyma kerüli.

Jeong Kwan egyedülálló alak a kulináris világban és a filozófiában egyaránt. Az ő munkássága arra emlékeztet bennünket, hogy az étel nem csupán testünk tápláléka, hanem lelkünk tápláléka is lehet - írták a Koreai Kulturális Központ közleményében, és a kijelentés többször elhangzik a lent látható Chef's Tabel 3. évad rövidfilmjében is.

Ha érdekel benneteket a fenntartható és egészséges étkezés, és szívesen megismernétek az étkezés örömteli és spirituális élményét, kövessétek Jeong Kwan előadását online, szeptember 25-én 15 órától 17 óráig a Koreai Kulturális Központ Facebook-oldalán keresztül.

Forrás: ©Dahee Seo
Párolt shiitake gomba rizssziruppal

Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre: 10 friss shiitake gomba, 1 evőkanál Ganjang (szójaszósz), 2 bögre víz, 1 evőkanál Deul-gireum (perilla olaj), 2 evőkanál Jocheong (rizsszirup), 1 evőkanál szezámolaj, 3 aszalt vörös jujube (ázsiai datolya), 5 páfrányfenyő mag, 5 gesztenye


Elkészítés:
1. Vágjuk le a shiitake gombák szárát, gyorsan öblítsük le és pároljuk meg egy párolóedényben kb. 3-5 perc alatt.
2. Forraljuk a vizet, az érlelt Ganjang-ot (koreai szójaszószt) és a Deul-gireum-ot (perilla olajat) egy serpenyőben. Mikor már jól felforrt, adjuk hozzá a gombát
és sűrítsük be.
3. Tisztítsuk meg és szeleteljük fel a gesztenyéket, magozzuk ki és szeleteljük fel az aszalt vörös jujube-ket.
4. Amikor a szósz az egyharmadára csökken a második lépésben, adjuk hozzá a shiitake gombát és a rizsszirupot a serpenyő tartalmához.
5. Adjuk hozzá az aszalt vörös jujube-t, a gesztenyét és a páfrányfenyő magot a szószhoz, és forraljuk közepes lángon 3 percig.
6. Amikor a gomba összemegy és fényessé válik, a serpenyőben pedig kevés lé marad, vegyük le a tűzről.
7. Adjunk hozzá szezámolajat és forgassuk össze, hogy a gombát bevonja az
olaj, majd szolgáljuk fel köretként.


Tippek:
A shiitake gomba elérhető egész évben, de a tavaszi és az őszi termés a legjobb illat
és frissesség szempontjából.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek