Tabu témák és szocialista hatások Cered egynapos művészeti fesztiválján

Egynapos művészeti fesztivállal zárul a 28. alkalommal megrendezett ArtColony Cered művésztelep. Az augusztus 12-re tervezett ArtPiknik Cered eseményen 4 helyszínen, 8 országból érkező 30 művész munkáit mutatják be gazdag kulturális programmal kísérve. Kiállításokkal, koncertekkel, színházi előadással, valamint gasztronómiai és gyerek programokkal várják az érdeklődőket.

A programok 15 órától 22:30-ig tartanak majdForrás: ArtColony Cered

A nemzetközi művésztelep idei témája a TABU fogalmának egyéni és közösségi feldolgozása, amelyben hazai és külföldi kortárs művészeti ágak jeles képviselői vesznek részt. 8 országból 30 művész enged bepillantást művészeti alkotásaikon keresztül a "TABU" sokrétű jelentésébe. A meghívottak között szobrász, grafikus, médiaművész, irodalmár, performansz művész és festő is található.

Cered, a művészfalu

A kortárs művekben a művésztelep helyszíne, Cered falu is kiemelt szerepet kap, hiszen az itt fellelhető tárgyak, személyek és az atmoszféra is alakítja az alkotásokat. "Már 28 éve azon dolgozunk, hogy Cered művészfaluvá váljon. Ennek a folyamatnak az egyik fontos állomása, hogy idén új helyszínt avatunk. Az ArtComplex létrehozásával arra vállalkoztunk, hogy egy egykori TSZ irodát művészeti központtá alakítsunk át, ahol nem csak alkotói tereket hozunk létre, de a szocializmus hatását, a falun hagyott jegyeit is dokumentáljuk, ezzel pedig egy országosan egyedülálló létesítményt hívunk életre" - mondta Fürjesi Csaba művészeti vezető.

Forrás: ArtColony Cered

A kéthetes művésztelep első hetében szobrászok, a másodikon grafikusművészek vendégeskedtek Cereden és birtokba vették a nemzetközi szinten is jelentős felszereltségűnek számító grafikai műhelyt.

Az ArtPiknik Cered jó alkalom lesz arra, hogy a kéthetes program alatt elkészült műalkotásokat megnézhessék a látogatók, egyéni tárlatvezetésen vegyenek részt és személyesen is találkozhassanak az alkotókkal.

Koncert, színház, gasztronómia

A kiállítások mellett Petruska András, A Dal 2016 döntőse ad majd koncertet, a jazz rajongókat pedig a Nagy János Trió szórakoztatja Tóth Sándor szaxofonos vendégszereplésével. A kulturális programok sora este színházi élménnyel zárul, Pokorny Lia és Ötvös András főszereplésével a Válótársas c. előadás lesz látható a szabadtéri Rönkszínházban.

Forrás: ArtColony Cered

 

Az improvizációra épülő egyedi előadás ba a színészek a művésztelep idei témáját, a TABU-t is feldolgozzák párkapcsolati szempontból. Ezzel mintegy keretbe foglalják a téma köré épülő, műfajokon átívelő kortárs művészeti elgondolást.

A kertben egész nap a helyi hagyományos palóc konyhával ismerkedhetnek a látogatók: falusi ínyencségek, látvány sütés, slow-food és mátraaljai borok is lesznek. A programokról részletesen a művésztelep honlapján, vagy az esemény Facebook-oldalán olvashattok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek