Magyarország ételét keresik 2023-ban is! Íme a döntős csapatok

Összesen tizenkét csapat jutott tovább a Magyarország étele 2023. szakácsverseny elődöntőjének eredményhirdetésén szombaton, január 28-án, a Felcsúton rendezett megmérettetésen. A zsűri a biztosan továbbjutók mellett két tartalékot is megnevezett.

A zsűri tagjai értékelik az elkészült ételeketForrás: MTI/Illyés Tibor

Az elődöntőt holtversenyben a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyerte, Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével, valamint a kecskeméti Vincent Restaurant & Pastry Vincent nevű csapata Bíbor hajnal névre hallgató ételsorával.

Az idei verseny tematikája kötődik Petőfi Sándorhoz, ezért elvárás volt, hogy az elkészített étel és a csapat fantázianeve is kötődjön a költő életéhez vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz.
A maximum négy elemből álló innovatív, de populáris ételek esetében elvárták, hogy a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthetők legyenek. Az étel megalkotása során fontos volt a tradíció, a regionális hazai alapanyagok megjelenése, kötelező elem volt a kiváló minőségű sertéshús, a vaj, valamint egy bármely hazánkból származó öko, vagy hazai védjegyes termék.

Az eredményhirdetésen az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, Asztalos István kiemelte, a magyar gasztronómia akkor újulhat meg, ha a szakma is megújul, s ehhez a Magyarország étele verseny kiváló alapot ad. Hét ország állampolgárai vettek részt a viadalon, és volt egy 100 százalékosan szíriai csapat is a nevezők között.

A döntőt március 18-án rendezik meg, szintén Felcsúton, a Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában.

A 6. alkalommal meghirdetett szakácsverseny új ételek megalkotására szeretné ösztönözni a részvevőket. Amint honlapjukon is írják, a verseny célja, hogy évről-évre a hazai alapanyag kínálatra támaszkodva, olyan, a magyar identitást is építő ételeket mutassanak be, amelyek később beépíthetők leszenk a vendéglátóipari kínálatba. Az új ételek fejlesszék az iparágat és hazánk arculatát, mind a lakosság, mind a turisták körében.

Forrás: MTI.hu

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek