Budapesti levesezők, ahol átmelegedhetünk a legfagyosabb napokon

A gözölgő levespárának még azt is megengedjük, hogy teljesen bepárásítsa a szemüveglencsénket, mert a csípős hidegben nincs is jobb, mint egy kiadós leves kanalazni. Szeretjük enni hőtartó dobozkából vagy pohárból, felhörpintjük egy pohárból, de szívesen le is ülünk egy tányér leves mellé, ha van rá lehetőség, és persze az elviteles alaplé sem rossz dolog.

Alaplé Bár a Lövőház utcában

Illik a levesalappal kezdeni a sort, mert az adja meg az étel kereteit. Ha az jól van elkészítve, akkor már nem érhet minket rossz meglepetés. A budai Alaplé Bár 2020 novemberében nyitott és odabetonozta magát a Fény utcai piac sarkába, a Lövőház utcába. Bárjuk célja a nyitáskor az volt, hogy egy új trendet honosítsanak meg, a mégpedig a 15 órán át, kíméletesen főtt, immunrendszert erősítő, pohárban és üvegben is kérhető erőlevesek fogyasztásának hagyományát - olvasható a Facebook-oldalukon is.

Forrás: Alaplé Bár / Facebook.com

A leveket ma is kérhetjük önmagában és ízesítve, illetve útközben is iszogathatjuk őket, mint egy finom forró tea, de otthon is jó szolgálatot tesznek mint egy harmonikus levesalap a karfiol-, a káposzta-, vagy a frakfurti levesünkhöz, de egy fűszeres vörös lencse leveshez is felhasználhatók.

PastaSuppa, még mindig Budán

Napi menüvel is várja a vendégeit a Bartók Béla úton tanyázó PastaSuppa, ami nevéből adódóan finom tésztákkal és levesekkel készül az éhesek számára hétfőtől péntekig. Valamit ők is tudnak, mert már egész régóta színesítik az elviteles levespalettát a fővárosban. 

A Móricz Zsigmond körtéren található helyre érdemes párban érkezni, mert akkor választhatunk két különféle finomságot, és néhány hónap alatt talán végig is tudjuk kóstolni a kínálatot. Az idei melegítő levesek egyik sztárja a kolbászos lencseleves és a kókusztejes édesburgonyakrémleves. Ezek az igazán melengető finomságok, de a kínálat a szezonalitástól függ. 

Bors GasztroBár, a kikerülhetlen

Egy kedves ismerősünk már évek óta törzsvendég itt, akkár bejut leülni a pult mellé, mert bizony a hely nem túl nagy, akár elvitelre kéri a finomságokat. A street food hely 2012-ben nyitott meg és nem tágít a levesező piacról.

Forrás: Bors GasztroBár / Facebook.com

A mindennap más, és különleges kreációkkal jelentkező Bors GasztroBár készül édes, sós, meleg és hideg levesekkel (télen persze inkább forró finomságok kavarognak a konyhán). Ezek mellé pedig kérhetünk tésztaételeket, ötletes grillbaguetteket, desszerteket és házi szörpöket.

Immár 2011 óta jelen, LEVES.

Ha jól emlékszünk, a LEVES volt az első igazán feltűnő levesező a fővárosban. A kezdetekkor sorok áltak, hogy bejussanak egy nagy pohár gőzölgő levesért. Nem volt semmi túltolva, minden egyszerű, de finom volt, jó alapanyagokból, ötletesen fűszerezve. 

De a hely tulajdonosai idén áprilisban úgy döntöttek, hogy 10 év után lehúzzák a rolót, hogy egy másik egységükre, a Kálvin téri PASTA-ra koncentrálhassanak. Ahogy azonban lenni szokott, a nagyon jó és szeretett helyek nem tűnnek el nyomtalanul. Két törzsvendég úgy döntött, hogy továbbvinné a vállalkozást, így július közepén újra kinyitott a Vámház körút szomszédságában dolgozók kedvenc helye. A LEVES. ma már a régi, jól bevált receptek mellett újakat is kipróbál. A menü folyamatosan változik, mi pedig vega és vegán opciók közül is választhatunk.

Tökmag, ahova távolról is felkerekedünk

A Tökmag kínálatában az a jó, hogy akkor is tudunk belőle választani, ha éppen nem vagyunk vegánok. Az üjlipótvárosi vegán levesező friss, szezonális és hazai alapanyagokkal dolgozik, és a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett tette le a voksát. Ennek az egyik legnagyobb előnye pedig az, hogy így a különféle érzékenységgel élők is tudnak finomagat enni. Ételeik cukor-, glutén- és élesztőmentesek.

Forrás: Tökmag / Facebook.com

Kóstolhatunk itt napi krémleveseket, amiket újrahasználható Tökmag-pohárba is kérhetünk, illetve ha megkóstoljuk a citrusos-kesudiós krémlevesüket vagy kurkumás vöröslencselevesüket, máris egy kicsit másként gondolunk majd az egészséges életmódra, és még át is melegszünk a hidegben. Nyerő párosítás.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek