Döbbenet: Medvehúst kínálnak egy olasz étteremben

A medvehús is felkerült az étlapra az északkelet-olaszországi Pordenone megyében fekvő Travesio egyik éttermében, ami az állatvédők tiltakozását váltotta ki. Az étterem polentával kínálja a medvehúst, a 250 grammos adag tizennyolc euróba (7300 forint) kerül. A medvehús a szomszédos Szlovéniából érkezett, ahol Olaszországtól eltérően nem védettek a medvék.

Medvehús is rendelhető a travesiói étteremben - illusztrációForrás: Ellen26/Pixabay

"Véletlenül támadt az ötletem, hogy medvehúsból készült különlegességet tálaljak fel. A férjem egyik rokona javasolta, aki gyakran jár Szlovéniába húst vásárolni, hogy próbálkozzunk a medvehússal. Felébresztette a kíváncsiságomat" – mondta el az étterem tulajdonosa és séfje, Monica Paccagnella az Il Gazzettino című napilapnak.

A medve húsa az őzéhez és a szarvaséhoz hasonló, csak édesebb.

A különlegesség sokakat vonz a travesiói étterembe, ahová egész Északkelet-Olaszországból jönnek vendégek.

"Sokan más tartományokból érkeznek, hogy megkóstolják a medvehúst" – mondta a tulajdonos, aki hozzátette, hogy hagyományos friuli ételek, csiga, sózott sajt és házi készítésű polenta is szerepel az étlapon.

Az Alpokban a barnamedve védett állat, vadászata Olaszországban szigorúan tilos, hiszen az ottani  populáció mindössze száz egyedből áll. Szlovéniában azonban, Friuli-Venezia Giulia régió határának túloldalán mintegy négyszázötven medve él a hatóságok, a környezetvédő szervezetek és a vadászok jól szervezett együttműködésének köszönhetően.

Szlovéniában engedélyezett és szabályozott a medvevadászat, a megfelelő engedéllyel rendelkező hentesek árusíthatnak medvehúst.

Az Olaszországba bevitt medvehús esetében igazolni kell, hogy olyan országokból – Szlovénia mellett például Horvátországból, Bulgáriából, Oroszországból vagy Svédországból – származik, ahol engedélyezett a vadászat.

Michela Vittoria Brambilla, a Leidaa olasz állatvédő szervezet elnöke követelte, hogy a hatóságok szigorúan ellenőrizzék a hús eredetét. Mint hangsúlyozta: a Szlovéniában megölt medvék húsának importja a természet elleni bűncselekmény, amelyet határozottan elítél, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek