Kezdetét vette a 7. Olasz Gasztronómiai Világhét

A világhét 2016-ban azzal a céllal indult, hogy világszerte bemutassa az olasz élelmiszeripar legjavát, és népszerűsítse Itália borászati és gasztronómiai örökségét. Éppen ezért az egyhetes programsorozat ideje alatt lesznek főzőshow-k, vetítések, előadások, mesterkurzusok és egyéb online és személyes programok is. 

Manuel Jacoangeli, Olaszország budapesti nagykövete szerint az idei világhét kiemelt témája a közösség, fenntarthatóság, innováció: az olasz konyha alapanyagai az emberek egészségéért és bolygónk védelméért. A cím a közösségi létre és étkezésre, az egészséges és fenntartható olasz konyhára hívja fel a figyelmet, rámutatva: az olasz gasztronómiai termékek nemcsak finomak, hanem egészségesek is.

A rendezvény mindemellett kiemelt figyelmet fordít az eredetvédett olasz termékek hamisítása és az "Italian sounding", azaz olaszként feltüntetett árucikkek elleni küzdelemre is.

A világhét teljes programja a www.italianfestival.eu honlapon érhető el. A weboldal, ami egyébként nagyon közérthető, színes és egyszerűen navigálható, a világhét minden napjára egy-egy videorecepttel készül magyarországi olasz éttermek séfjeinek közreműködésével. A mai napon, november 14-én például egy tipikus római étel, a saltimbocca alla romana elkészítésébe vezet be bennünket. 

Emellett a honlapon megtaláljuk azoknak a hazai éttermeknek a listáját is, amelyek a világhét alkalmából különleges menüvel várnak ránk, de megismerhető itt a tápértékjelölés innovatív olasz modellje, a NutrInform Battery is. Sőt kis videókon, régióról régióra felfedezhetjük a legkedveltebb és tipikusabb alapanyagokat és recepteket, illetve a kistermelőket is.

Ami a mesterkurzusokat illeti, Angelo Gala mestercukrász november 17-én és 18-án tart tanfolyamot hét hazai vendáglátóipari iskola diákjai részére. Idén a világhét kiemelt figyelmet fordít a római konyhára, mivel az olasz főváros nemrég pályázott a 2030-as világkiállítás megrendezésére.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek