Nyári piknik, ami nem csak finom, de környezetbarát is

Az elmúlt hetekben jó pár szabadvízi strandot, hűsölésre alkalmas, filmbe illő hazai szurdokot és naplemente néző helyeket is ajánlottunk - mindezt azért, hogy legyen hova menekülni, ha már túl meleg lenne az aszfalt a lábunk alatt. Most azonban gasztro vonalon megyünk tovább, és dietetikusunk, Schmidt Judit segítségével a tökéletes és környezettudatos piknikezéshez adunk tanácsokat.

Szervezhetjük a Margitsziget egyik terebélyes faóriása alá, vagy Pilisborosjenőre, a Teve-sziklához, Villányba a szőlők közé, vagy éppen a minikertünkbe és a hátsó udvarunkba. A lényeg, hogy legyen nálunk egy piknik takaró, vagy egy pléd, és minden meghívott hozzon magával valami apró finomságot, frissítő innivalót és jókedvet – egy szóval készüljön mindenki piknikre.

Forrás: liana-mikah / Unsplash

A szó eredetéről annyi tudtunk, hogy a francia pique-nique-ből ered, az ikerszó első felét a szúr, csíp, csipeget jelentésből (piquer) eredeztetik, míg a második fele (nique) germán eredetű, és annyit tesz, hogy semmi, semmiség (nichts). Vagyis eszegetni, csipegetni ezt-azt. Hazánkban végül az angol picnic származéka révén honosodott meg.

Ha már ennyi is elég volt ahhoz, hogy meghozzuk a kedveteket a piknikezéshez, akkor most adunk néhány jó tanácsot, hogy mivel és hogyan terítsétek meg azt a bizonyos plédet úgy, hogy se a szervezésbe fektetett energia, se pedig étel ne vesszen kárba.

Ha tudjuk, osszuk fel a teendőket!

Ha a barátaink, családunk körében vagy akár randevú céljából szervezünk pikniket, fontos kérdés azt leszögezni, hogy ki mivel száll be a „buliba". Mivel sok mindenre lehet szükség, előre osszuk fel a teendőket: ki hozza az ételeket, ki az italokat (vizet, teát, limonádét, gyümölcslevet, esetleg némi alkoholt), ki a terítéket, plédet és az esetleges egyéb kellékeket!

Annyit vigyünk, amennyi biztosan elfogy!

Ne pazaroljuk az ételt, így is elég sokat kidobunk egy évben! Próbáljuk meg kiszámolni előre (ehhez lényeges tudni a végső létszámot is), hogy mennyi étel, ital fog elfogyni, és egy kis plusszal (a nagyobb étvágyúakra való tekintettel) számolva készítsük elő, szervezzük össze a hozzávalókat! Nem árt, ha már egy előre elkészített listával megyünk vásárolni, így a felesleges túlfogyasztást is elkerüljük.

Legyen minden étel könnyen fogyasztható!

Persze, a piknik nem arról szól, hogy nagyon szépen együnk, de azért nem árt, ha nem esszük le a ruhánkat, vagy nem kell helyben a szeleteléssel bajlódni. Ezért kerüljük a könnyen folyó, fröccsenő, olvadó, omlós, széttöredező, aprítást igénylő ételeket! A legjobbak a falatnyi, könnyen kézbe vehető, vagy könnyen kanalazható/kenhető ételek.

A tortilla tekercs mindenféle finom kencével, tuti mindenkinek bejönForrás: jelly / Pixabay

Jól jönnek például a mini szendvicsek, a csukott melegszendvicsek (toast kenyérből, formakenyérből például), a sós és édes muffinok, a már eleve feltekert vagy bebugyolált, nem túl sok krémmel töltött palacsinták, wrapok vagy kisebb méretű szeletelt, feltekert tortillatekercsek. De vihetünk magunkkal a bő olaj helyett tepsiben sütött húsos vagy zöldséges fasírtot, édes vagy (lehetőleg teljes kiőrlésű) sós kekszeket és kétszersülteket.

Az előre felszeletelt, de nem túl csöpögős zöldségeket (paradicsomból ezért például jobb a koktélparadicsom) különféle krémekbe, kencékbe is mártogathatjuk (avokádókrém, padlizsánkrém, cukkínikrém...). A felszeletelt, meghámozott, kimagozott és leszárazott gyümölcsök pedig kiválóak lesznek desszertnek. (Már ahogy írjuk, megéheztünk - a szerk.)

A romlandó ételeket hűtve szállítsuk!

Ez nem minden piknikre igaz, de ha egy kicsit elegánsabb eseményre készülünk, és a piknikmenü tartalmaz például füstölt lazacot, krémsajtot, egyéb más sajtokat és mondjuk főtt fürj tojást, vagy bármilyen majonézes salátát, akkor ezeket mind hűtve (hűtőtáskában) vigyük a helyszínre, és lehetőleg minél előbb fogyasszuk el, ne várjunk velük 17 órától a naplemente legszebb színeiig. Ha pedig határozottan kánikula van, akkor ...

... kerüljük a halakat, tengeri herkentyűket, a gombát és a nem füstölt sonkakészítményeket, virsliket, nagyon lágy sajtokat.

A sült, párolt húsok és a keményebb sajtok hűtőtáska nélkül is kibírják egy ideig, de jobb ha semmit nem bízunk a véletlenre, főleg, ha egy rét közepén állunk neki falatozni. Egy jó hűtőtáskában, jégakukkal egyébként is egyszerűbb hozni-vinni a finomságokat.

Csomgaoljunk odafigyelve!

Nem nagyon kell magyarázni, miért fontos, hogy jól csomagoljunk. Elég nagy bosszúságot okozhat, ha valami kifolyik a szállítás során vagy az önfeledt eszegetés közben. Amit csak lehet, csomagoljunk külön, figyelve arra is, hogy ezek ne egyszer használatos csomagolások legyenek (nejlon zacskó, folpack és társaik)!

A gyerekekkel együtt új csomagolási formákat is kitalálhatunkForrás: iordani/Shutterstock

Használhatunk üveg vagy tartós műanyag dobozokat, alufólia és folpack helyett pedig méhviaszos kendőt, amit akár magunk is elkészíthetünk (erről bővebben itt). Papír helyett vigyünk textil szalvétát, így a felesleges hulladék mennyiségét is csökkenthetjük.

Ezzel el is jutottunk a legfőbb pontig!

Ne hagyjunk magunk után szemetet! Akárhova is szerveztük a pikniket, figyeljünk oda, hogy amit vittünk, azt el is hozzuk a helyszínről. Nincs annál rosszabb, ha egy gyönyörű réten, tisztáson vagy kijelölt piknikezőhelyen, megérkezve valaki más szemetét találjuk a földön. Ha mi elszmorodunk, és elmegy a kedvünk az egésztől, akkor távozáskor gondoljunk az utánunk érkezőkre is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek