A kávézó, ahol szeretet is kerül a csészékbe

Második kávézóját nyitotta meg az etikus és fenntartható módon beszerzett latin-amerikai kávékülönlegességeket kínáló specialty kávé márka, a Daisuke. A VIII. kerületi Leonardo da Vinci utcából már ismerhetjük a brandet, de most már Óbudán, a Kolosy téren lévő Csemete utca 10. szám alatt is találkozhatunk velük, Daisuke Café & Wine néven.

"Egy csésze kávéban plusz érzelem, plusz szeretet van" – mondta el Szelei Szabolcs, a kávézó egyik alapítója a május 26-án tartott megnyitón. A Szelei és a japán származású Daisuke Tanaka által alapított kávézó célja, hogy Latin-Amerika legjobb minőségű speciality kávéit etikus és fenntartható módon termessze, majd hozza el Magyarországra. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, erről tudhattunk meg néhány érdekes információt a megnyitón.

A Daisuke Café & Wine-t a Kolosy téren lévő Csemete utca 10. szám alatt találjukForrás: Racz_Tomi/Racz_Tomi

"A kávé a világ legnépszerűbb itala a víz után, egy rendkívül komplex üzletág, amelyben sok tízmilló, de inkább százmillió ember dolgozik. A kávé útja a farmoktól a csészéig rengeteg kézen megy át, de a végső fogyasztónak fogalma sincs mi történik a lánc elején, ami gyakran nagyon fájdalmas" – magyarázta Szelei, aki fiatalabb korában egy évet Guatemalában élt, majd El Salvadorban is járt, és itt esett szerelembe az igazi, minőségi kávéval.

Vállalkozásának lényege, hogy közvetlen, emberi kapcsolatokon alapszik, azaz a kolumbiai, panamai, el salvadori, nicaraguai ültetvényeken dolgozó minden farmerüket személyesen ismerik. Törődnek velük és munkásaikkal is, akik tisztességes bért kapnak, és méltó munkakörülmények között dolgozhatnak.

Ez a személyesség a kávé fogyasztójához is eljut: a honlapjukon megosztott hangulatos videókon mi is megismerkedhetünk a kávétermelőkkel, és ha egy csomag kávét vásárolunk, azt is tudni fogjuk, melyik latin-amerikai farmer ültetvényről származik.

Ez a kávé Fernando Lima ültetvényéről származik, akivel egy hangulatos videóban is megismerkedhetünkForrás: Racz_Tomi/Racz_Tomi

Hogy a méltó munkakörülmények miért annyira fontosak, arról Litkai Gergely humoristától tudhattunk meg néhány érdekes információt. A fenntarthatóságot rendkívül fontosnak tartó humorista arról beszélt, hogy a kávétermesztésben nemcsak a természet, hanem a munkaerő kizsákmányolása is rendkívül szomorú, a kényszermunkának, a modernkori rabszolgaságnak számos áldozata van a farmokon.

A legnagyobb kávéfogyasztó piacok az ipari társadalmak, azaz a fejlett országok, mint például Franciaország, Németország, Amerika vagy Ausztrália, de a kávétermelés 90 százaléka a fejlődő országokban zajlik. Ezek olyan országok, amelyek nem a legszerencsésebb történelmi fejlődésen mentek keresztül, és ahol nagyon nagy hagyományai vannak a kizsákmányolásnak.

Szelei Szabolcs, kávézó egyik alapítója a megnyitónForrás: Racz_Tomi/Racz_Tomi

Litkai szerint 25 millió ember létezik, akiről nagyjából tudható, hogy kényszermunka vagy emberkereskedelem áldozata évről vére. Ebből 9 millió kormányzati vagy állami szerv által végeztetett kényszermunkában dolgozik, 16 millió pedig magángazdaságban, aminek jelentős része a kávétermesztésben jelenik meg. Afrika az egyik nagyon kritikus terület, de a Brazília legnagyobb kávétermelő vidékén dolgozó emberek kétharmada is illegálisan foglalkoztatott, és ennek nagy része kényszermunka.

A kényszermunka formái

Nem csak az a probléma hogy férfiakat, nőket zsákmányolnak ki, hanem hogy gyerekeket is, magyarázta Litkai. A kényszermunka egyik formája a klasszikus fogvatartás, a másik pedig amikor a munkásokat nagyon alulfizetik, és ha nem megfelelően dolgoznak, fizikai büntetésben is részesülnek.

A vendégmunkásoknak gyakran szállást és ételt is biztosítanak, amivel adósságspirálba kerülnek az alacsony fizetésük miatt, és ez hosszú évekre odaláncolja őket a farmhoz.

Litkay Gergely humorista és fenntarthatósági aktivista a modernkori rabszolgaságról beszéltForrás: Racz_Tomi/Racz_Tomi

A Daisuke márka ültetvényeinek komoly szabályokat kell betartaniuk, a gyermekmunka ezeken a farmokon ismeretlen fogalom. A speciality kávé az alapító szerint nem csak a jobb kávét jelenti, hanem hogy mások a termelési és az emberi körülmények. "Minőségben is jobbat képviselünk, de az igazi különbség az ő életkörülményeikben van" – mondta Szelei.

A Daisuke japánul hidat jelent, a most megnyílt Café & Wine célja pedig nem csak az, hogy kapcsolatot építsen a farmerek és a káváfogyasztók között, hanem hogy a speciality-rajongók és a kávéjukat esetleg habosan, tejjel vagy cukorral fogyasztók között is. Ahogy az üzlet nevéből is kiderül, a Csemete utcában kézműves borok és egészséges ételek is várják a betérőket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek