Ilyen sokszínű, századelő hagyományait megidéző fesztivált már rég rendeztek

100 néptáncos közreműködésével idézik fel a századelő hagyományait Kiskőrösön május 20. és 22. között. A Városalapítók Napját háromnapos hagyományőrző, gasztronómiai fesztivállal ünneplik melynek keretében az országban egyedülálló Szlovák Lakodalmason mutatják be a tradicionális szokásrendet - olvasható a program sajtóközleményében.

lakodalom,kiskőrös,népszokásForrás: Kiskőrös város / Press

Petőfi szülővárosában ezen a hétvégén a városi szlovákság örökségét, valamint a térség gasztronómiai különlegességeit és borkultúráját mutatják be a résztvevők. A háromnapos rendezvény szombatján, május 21-én a helyi hagyományőrző csoportok és civil szervezetek régi tradíciókat követő szlovák lakodalmast adnak elő, vasárnap, május 22-én pedig az egész főtér megtelik rétessütő csapatokkal, az Országos Rétesfesztivál idejére. A vendégek egész hétvégén kóstolhatják a kiskőrösi borokat és változatos zenei, kulturális programokon vehetnek részt.

A Szlovák Lakodalmason csaknem száz, népviseletbe öltözött táncos, népdalkörös és civil szervezet tagja mutatja be, hogyan is mulattak a múlt század elején a kiskőrösiek. A kiskőrösiek az újratelepítést követően 300 évvel sem felejtették el szlovák származásukat, szlovák nyelvű egyházi énekeiket, viseletüket. A Szlovák Lakodalmas hátterét a helyben lezajlott néprajzi vizsgálat, gyűjtés és helytörténeti kutatás adja.

Forrás: Kiskőrös város / Press

A ruhák eredetiek, nem egy esetben az 1930-as években készültek. Ez a garancia arra, hogy a lehető leghitelesebb legyen a száz évvel ezelőtti szokásrend bemutatása. A lakodalmas nap folyamán a közönség tanúja lehet a menyasszony öltöztetésének, a vőfélyek pedig felelevenítik az olyan, mára már elfeledett lakodalmi alakoskodásokat, mint például a tréfás temetés vagy a kaszás játék.

A különleges esemény mindenkinek szól, akit érdekel a város színes kultúrája és tanúja szeretne lenni, hogyan lehet átültetni és bemutatni egy régi szokást napjaink modern környezetében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek