Ez a világ legdrágább teája

A hongkongi Glassbelly Tea Lab teázóban aranyáron mérik a kínai teákat, ahol egy csésze tea elfogyasztása akár több mint 1 millió forintba is kerülhet – olvasható a CNN oldalán. A Hong Kong nyüzsgő Causeway Bay negyedében található teázóban pazar háromfogásos délutáni tearituáléban lehet része a vendégeknek. 

A kínai teát már régóta aranyáron mérik - illusztrációForrás: Pixabay/cegoh

Ez a teaház kifejezetten a wuyi oolong rock teára specializálódott, amely a bolygó egyik legdrágább teafajtája. Ez az oolong tea egy sajátos fajtája, amely a kelet-kínai Wuyi-hegység szikláin nő – innen ered a „rock tea" azaz "kőtea" elnevezés is. A Glassbelly legértékesebb terméke a Niu Lan Keng Rougui, a Rougui tea ritka fajtája a Wuyi-hegység azonos nevű patakjából, melynek a kiskereskedelmi ára 36 000 HKD (kb 1,5 millió forint), amit 25 grammért kérnek el. Egy kis, 150-200 ml-es kannányi teát általában körülbelül öt gramm tealevélből készítenek. Egy adag jó tealevelet átlagosan akár 10-szer is le lehet főzni.

A ritka teák már régóta elképesztően magas árakat diktálnak Kínában. 2002-ben 20 gramm Da Hong Pao-t – szintén egy Wuyi Mountain teát, amelyet egykor csak a császár ajkai számára tartottak fenn – 180 000 RMB (9,5 millió forint) áron árvereztek el Kantonban. 2009-ben egy 100 grammos Taiping Houkui-t (zöld tea Anhuiból) 200 000 RMB-ért (kb 10 millió forint) árvereztek el Jinanban. 2021 decemberében a Sotheby's Hong Kong elindította első teaaukcióját, amelynek középpontjában a vintage Puerh tea áll. Egy 330 grammos teasütemény 562 500 HKD-ért (kb 24 millió forint) kelt el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek