Húsgolyó és spagetti? Ketchup, mint tésztaszósz? Na még mit nem!

Akik szeretik az olasz ételeket, azoknak nem mondunk újdonságot azzal, hogy Olaszországon kívül szinte mindenhol, de főleg Amerikában és Ázsiában az olasz finomságok teljesen máshogy néznek ki, mint az anyaországban. És ennek jó oka van. A receptek és az étkezési szokások változtak és alkalmazkodtak, mióta a 20. század elején megérkeztek az amerikai partokra az első olasz bevándorlók.

Még tolerálható a spagetti húsgolyóvalForrás: Shutterstock.com / Joshua Resnick

Akkoriban a konyhájuk teljesen megváltoztatta az amerikai ételek palettáját. És ahogy a japánok is magukévá teszik, formálják a különböző kultúrák ételeit, úgy az amerikaiakban is kialakult egy kép a saját olasz gasztronómiájukról - olvasható a Matadornetwork.com oldalán.

Ez mind szép, de hogy vélekednek erről a tősgyökeres olaszok? Hiszen az olasz gasztronómia tényleg az egyik legkelendőbb "importcikk" jelenleg. Egy nagy mintavétellel létrejött közvélemény-kutatás szerint, amit a YouGov oldalon keresztül folytattak le, vannak olyan, „olasz ételek elleni bűncselekmények", amik határozottan felháborítják az olaszokat. Nézzük mik is azok!

Először  nézzük azokat a variánsokat és megoldásokat, amiket még az olaszok is elfogadhatónak tartanak. Ilyen például, ha pizzát eszünk ebédre (náluk a legtöbb esetben vacsorára kerül a tányérra), vagy ha késsel villával fogyasztjuk, ahelyett, hogy kézzel megfognánk. Szintén elviselhető (mert már annyira régen a köztudatban van), ha a darálthúsos-paradicsomos ragut spagetti tésztával tálaljuk.

A húsgombócos ragut pedig már ki sem lehet törölni az amerikaiak fejéből, így azzal már nem is birkóznak az olaszok, pedig sosem volt olasz étel

Ami viszont már vérlázítóbb, ha a risotto előételként kerül az étlapra, vagy ha a tészta főzővizéhez olajat öntünk. Szintén kevés olasz nézi jó szemmel, ha félbe törjük a száraztésztát főzés előtt, vagy ha az üres tésztát tesszük először a tányérra, és csak utána rá a szószt.

Az pedig már egyszerűen elfogadhatatlan, ha egy olasz étteremben cappuccinot rendelünk az ebéd, vagy vacsora után, ha hideg vízzel leöblítjük a frissen kifőtt tésztát, vagy ha parmezán sajtot kérünk a tenger gyümölcseivel készült ételekre. Az olaszok szerint szintén tilos a carbonara tésztához bármiféle tejszínt tenni, a szósz a tojássárgájától lesz krémes.

Érdekes viszont, hogy azzal az állítással, miszerint a pizzára nem teszünk ananászt az olaszok mellett, a megkérdezett 17 ország válaszadói is szinte teljes mértékben egyetértettek. Viszont abban, hogy a ketchup tésztaszósz is lehet, nagyon megoszlanak a vélemények. Az ázsiai országoknál ez szinte alap, de Dánia, Svédország és az Egyesült Arab Emírségek válaszadóinak többsége is villára csavarja a spagetti tésztát ketchuppal a tetején. És nálatok milyen olasz ételvariációk léteznek?

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek