Adventi ételek: Együnk halat, de ne ragaszkodjunk a pontyhoz!

Mi, magyarok nem visszük túlzásba a halfogyasztást. Az évente mindössze 6,7 kilogramm/fő mennyiséggel messze az európai átlag mögött kullogunk. Ennek a nagy része karácsonykor halászlé és rántott ponty formájában kerül az asztalra. Hogyan lehetne ezen változtatni, miért együnk péntekente halat, és a pontyon kívül milyen fajtákat próbálhatnánk még ki ilyenkor? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk a cikkben.

Van, hogy a halevésre egyszerűen meg kell érni - azonban ennek már a gyerekkorban meg lehet ágyazni. Érdemes minél hamarabb megtanítani a gyerekeket is a biztonságos, szálkamentes halfogyasztásra és arra, hogy a halak jóízűek, nem büdösek, sokkal inkább tápláló és könnyen emészthető ételek forrásai. Szerencsére évről évre növekvő tendenciát mutat a halfogyasztásunk a különféle programoknak, kampányoknak is köszönhetően, de azért még mindig van hova fejlődnünk, hogy egy kicsit tágítsuk a halas ételeink repertoárját. Erre jó alkalmat kínál a karácsony is, amikor a klasszikus ünnepi fogások mellett becsempészhetünk néhány újszerűbb ételt is. A receptekhez, vagyis azok forrásaihoz is adok ötleteket, így már keresgélni sem kell.

Forrás: Jacek Chabraszewski/shutterstock.com

Mit jelképez a hal a karácsonyi menüben?

Szenteste a legtöbb családnál hal kerül az ünnepi asztalra. Ennek többféle magyarázata is van. A vallási szál mögött az húzódik, hogy a hal a megtért és megkeresztelt embert jelképezi azáltal, hogy Jézus az apostolokat az emberek halászaivá tette. A hal motívum egyszerre jelképezi Jézus Krisztust, a feltámadt Krisztusban való hitet és azokat is, akik őt követik. A néphagyomány szerint a hal pikkelyei bőséget ígérnek az új évre, a gyors mozgású állat az új évben hasonló előrehaladásra serkenti a ház népét is, amennyiben halat lakmároznak az ünnepi asztalról.

Máshol hogyan készül?

Európa keresztény országaiban is hagyománynak számít a karácsonyi halfogyasztás, bár az adott ország, nemzet szokásainak és gasztrokulturális hagyományainak megfelelő receptúrákkal. Ebben nagy szerepet játszik a tengerek közelsége és ezáltal a halakhoz való könnyebb hozzáférés is. Nézzünk néhány példát közelebbi és távolabbi szomszédainktól.

A halászlé, halleves a lengyeleknél is bevett, míg az oroszok blinit, vagyis lazaccal és kaviárral töltött palacsintát esznek. Németországban a kaviárt pirítóssal tálalják, de ezt inkább előételként eszik, ahogyan a kagylóból, rákból készült salátát is. A norvégok a fehér húsú, sózott, szárított halas ételt, a lutefisket, vagyis lúgos (lúgban áztatott) halat kultiválják. A finneknél is számos halas étel kerül az asztalra a többi karácsonyi étek mellett, mint például a graavilohi (sós lazac), a sillisalaatti (heringsaláta) vagy a lipeäkala (ami hasonló módon, lúgban puhára áztatott tőkehalat jelent).

Lutefisk borsópürévelForrás: AS Food studio/shutterstock.com

Magyarország kedvenc hala és halétele

Talán nem meglepő, de a magyarok egyik kedvenc hala a ponty, legalábbis 2014-ben a Halászati Operatív Program (HOP) megbízásból készült felmérés így zárult. Engem mégis elgondolkodtatott ez az eredmény, mivel látszólag sokan nem szeretik ezt a fajtát. Gyakran panaszkodnak a ponty pocsolyás ízére, ráadásul alapvetően zsíros halról is van szó, márpedig a halakat főleg azért is esszük szívesen, mert húsuk jellemzően alacsony zsírtartalmú, és jó minőségű fehérjével látja el a testünket. Viszont az igaz, hogy azért a halzsír nem teljesen azonos a sertés vagy más haszonállatok zsírjával, mivel jóval kedvezőbb zsírsav-összetétele. Bár a hidegvízi, mélytengeri halak zsírja, húsa ilyen szempontból a legértékesebb, azért a hazai, édesvízi fajtákra sem lehet panaszunk. Már, ha hozzájuk jutunk.

Forrás: HOP

Bár szálkás, zsíros a ponty, mégis mint láttuk, egyike a leggyakrabban fogyasztott halainknak. Ebből készül a leggyakrabban a halászlé vagy a karácsonyi rántott hal is. A halászlé ráadásul a 8. legkedveltebb magyar ételként került bele a top 10-be a Mit eszik az ország? nevű gasztrofelmérés során. A nemek szerinti bontásban érdekes módon a nőknél előbbre került, az 5. helyre, a férfiaknál pedig a 9.-re, pedig készítése talán inkább tűnik férfias, mint nőies elfoglaltságnak. Persze tudjuk, hogy ilyet ma már nem igen illik mondani.

A következő év hala választás már javában zajlik
A Magyar Haltani Társaság honlapján rendezett közönségszavazáson 2020. decemberében a közepes és nagyobb folyóink alföldi szakaszait kedvelő jászkeszeg végzett az első helyen, így ez a hal lett az év hala 2021-ben. Arról, hogy jövőre melyik legyen az év hala, idén is online lehet szavazni december 31-én déli 12 óráig ezen a linken. A Magyar Haltani Társaság folytatva a hagyományokat, ezúttal is három halfajt javasolt: a bodorkát, a bagolykeszeget és a széles durbincsot.

Legyen halevő nap a péntek, de ne csak karácsonykor!

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) – az Agárminisztérium támogatásával – 2020. októberében indította el a HalPéntek elnevezésű, halfogyasztást ösztönző országos kampányt. A program célja, hogy a fogyasztók a www.halpentek.hu weboldalon keresztül térképek segítségével megtalálják a halárusító helyeket és a halas ételeket kínáló éttermeket, s emellett remek receptekre is leljenek.

Mivel idén szenteste, vagyis december 24-e történetesen pont péntekre esik, duplán van okunk arra, hogy halat együnk ebédre vagy vacsorára. Ha van bennünk egy kis tettvágy és kíváncsiság, akkor a megszokott halászlé és rántott hal mellett egyéb recepteket és halfajtákat is kipróbálhatunk. Elvégre kiváló és gyorsan elkészíthető receptek sora várja, hogy a ponty mellett a süllő, a pisztráng, a harcsa, a sügér vagy éppen a busa is tányérra kerüljön. Ha az ünnepi menühöz válogatunk receptet, akkor az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló Kapj rá! kampány receptes füzetéből is inspirálódhatunk.

Adventi halvásár Óbudán
November 26. és december 24. között rákaphatunk a halas finomságokra az Advent Óbudán 2021 programsorozaton. A Kapj rá! standjainál (30, 31) minden nap kerékpörgetős játékkal, nyereményekkel, fotókiállítással, gyermekfoglalkoztató sarokkal és receptfüzetekkel, hétvégente pedig látványkonyhával és ingyenes kóstolással várják az érdeklődőket. Nem érdemes kihagyni, így biztosan kerül majd hal az ünnepi tányérra.

Halra fel, receptben nincs hiány! Fogyasszunk hetente kétszer halat, elsősorban a hazai fajtákat, vagy akár a tengeri halakat és más tengeri herkentyűt is, de figyeljünk a biztonságos vásárlásra, feldolgozásra, elkészítésre is!

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek