Kamillás búzasört főznek a Pannonhalmi Főapátságban

Mintegy fél év kísérletezés és receptfejlesztés után, kamillavirággal értelmezett újra egy többszáz éves belga búzasör típust a Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde – derül ki a szerkesztőségünkbe küldött közleményből. 

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

A közleményben megemlítik, hogy az első belga búzasört – másnéven witbiert – több mint négyszáz évvel ezelőtt készítették a mai Belgium területén, és bár a sokszor csak fehér sörnek nevezett típus egy időre teljesen eltűnt, napjainkban ismét népszerű a különleges sörök kedvelőinek körében. Európában több száz évvel ezelőtt még nem volt általános a komló használata a sörfőzésben, így a fehér búzasör sem a sörök keserűségéért felelő hozzávalóról szól, sokkal inkább a különleges sörélesztő és a sörhöz adott gyógynövények alkotta ízharmóniáról.

A jellegzetes witbierek szűretlenek, kissé opálos megjelenésűek, klasszikusan világos szalmasárgák, gyönyörű, fehér habkoronával. A készítésükkor felhasznált frissen darált koriander és a narancshéj adja jellegzetes ízvilágukat. Pannonhalmán a sör fűszerességét kamillával élénkítették tovább, ízében a korianderes, narancsos aromák mellett a kamilla is meghatározó.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Az apátság célja, hogy minél több fűszert és alapanyagot a Főapátság gyógynövénykertjéből szerezzen be a sörfőzde, így a witbierhez szükséges kamillavirágot is, amely a többi fűszerrel együtt a sörlé forralásának végén kerül az italhoz. A sör, amelynek gazdag aromái a javasolt fogyasztási hőmérsékleten, 5-7°C-on mutatják meg magukat leginkább, már elérhető azokban a webshopokon és boltokban, ahol a Pannonhalmi Főapátság sörcsaládjának többi tagja – a Blonde, a Dubbel, a Tripel és a Quadrupel – is megvásárolható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek