Nyüzsgő piaccal, hegyi piknikkel és libapecsenyével érkezik a Márton-nap

A rómaiak az ősz végét ünnepelték, a középkori emberek még egyszer utoljára jól laktak a karácsonyhoz vezető 40 napos böjt előtt, mi pedig színes programkavalkádból válogathatunk Márton-nap alkalmából, melyet régre nyúló hagyományok és múlhatatlan ízkombinációk kísérnek.  

A római időkben november 11-e a téli évnegyed kezdő napja volt, ekkor nagy lakomát tartottak az új termésből és az újborból. Általában ludat, vagyis a hadisten, Mars szent madarát fogyasztották, amelynek neve latinul „avis Martis" (Mars isten madara). Ebből lett népies szófejtéssel „Márton madara", az új név mellé pedig új legenda is dukált. 

Márton-napi libasültForrás: Dar1930/Shutterstock

A történet szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. Így a Pannonia provinciában a 4. században született jeles emberből vált a franciaországi Tours harmadik püspöke, akinek nagy kultusza lett Európa-szerte, beleértve a honfoglalás előtti Pannóniát is. Szent Márton ünnepe a mai napig töretlenül tartja magát, és mi is megülhetjük egy jó kis újborral kísért libavacsorával, mutatjuk, is, hogy hol.

Bor mellé apátsági gyógynövényes csokoládé

Aki nem akar kimozdulni Budapestről, azt a Pannonhalmi Apátság várja fővárosi boltjába november 13-án, szombaton 11 és 13 óra között egy ingyenes rendezvényre, ahol bemutatkozik az apátsági pincészet idei újbora. A Pannonhalmi St. Martinus a hagyományokhoz híven ebben az évben is Szent Márton ünnepének idején kerül a boltok polcaira, és először a budapesti Apátsági Termékek Boltjában, az V. kerület, Károlyi u. 19. szám alatt lesz megkóstolható.

A bor mellé rendhagyó módon nem libát, hanem apátsági gyógynövényes csokoládét kínálnak, és a résztvevők igazi csokoládékülönlegességeket kóstolhatnak majd egyenesen a Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda soproni műhelyből. Mint az esemény Facebook-oldalán írják, a finomságok bebizonyítják majd, hogy szinte nincs is ízben, színben, illatban olyan párosítás, ami ne állna jól a kakaónak. 

Újbor, liba, szarvasgomba a veszprémi Óváros téren

Nemrégiben mutattuk be Veszprém nyolcvanöt év szünet után újrainduló, történelmi piacát, melynek a város különleges formájú, műemlék épületekkel körülvett főtere ad otthont. A kéthetente, vasárnaponként reggeltől kora délutánig nyitva tartó, pezsgő hangulatú eseményre ráadásul minden alkalommal új és új témákkal készülnek a szervezők, a november 14-i piacot a Márton-nap határozza meg.

A változatos kínálaton túl e hét vasárnap minden a Márton-nap körül forogForrás: Kovács Bálint / VEB2023 EKF

Az esemény egyik fénypontjának ígérkezik, hogy a sokak által titokzatosnak tartott szarvasgombák világába nyerhetnek betekintést az érdeklődők. Az Erdőkerülő csapata 11.15-kor tart ismertetőt és bemutatót e drága ritkaságok kereséséről, élőhelyéről, a különböző fajokról és a kutyás gyűjtés titkairól. Gréczi Vivien azt tervezi, hogy bemutatja a hazai szarvasgomba fajokat, eloszlat néhány gyakori tévhitet, és persze magával viszi hűséges segítőtársát, Hubát, a vizslát. A bakonyi szarvasgombászat rajongójaként beszél majd arról is, miképp használjuk fel a szarvasgombát, hogy valódi élmény lehessen e ritkaság fogyasztása.

Az össze nem téveszthetően EKF színekben ragyogó food truckban most a Petrányi Pince és Borterasz csapatával és finomságaival találkozhatnak a látogatók. A reflektorfényben a libából készült ételek lesznek, mellé pedig kiváló borokat is kínálnak a termelők, egyenesen a Füred-Csopaki borvidékről. Emellett a szervezést lebonyolító Veszprémi Programiroda Kft. az első piacnap igényei alapján új árusokat is hívott: lesznek gyümölcsösök, és többféle pékárú, sütemény, desszert is az asztalokra kerül. Nem hiányzik majd a forró tea és a forralt bor sem, hogy felmelegítse a hűvös őszben sétálókat.

A már most is a közelgő ajándékozási szezonra gondolókat segíti, hogy kaphatók lesznek a mindig népszerű kézműves szappanok, a natúr kozmetikumok, valamint tihanyi levendulából készült termékek is – sőt a négylábú kedvencek számára még kutyapokrócot, kutyafekhelyet is találhatnak a pultokon a gondos gazdik. A piac kéthetente vasárnaponként (november 14., november 28., december 12., és december 19) 8 és 14 óra között lesz nyitva. További információk a piac Facebook-oldalán és weboldalán találhatók. 

A Magyar Pavilon nemzeti színekben öltöztetve"Forrás: MTÜ"
Márton-napi libanapokat tartanak Dubajban is
November 9. és 14. között Márton-napi libanapokat tart a Magyar Pavilon a Dubaji Világkiállításon. A pavilon bisztrója könnyed, friss fogásokkal várja a látogatókat, bemutatva a hagyományos magyar konyhát. Márton nap alkalmából két különleges étel került fel az étlapra: Márton-napi ludaskása újragondolva, bulgur rizottóval, libamájjal és rántott liba rillette-tel. Desszertként pedig egy különleges Lúdláb tortát kóstolhatnak a bisztró vendégei.

A Magyar Pavilon étterme rendkívül népszerű, a vendégek általában két fogást fogyasztanak, amelyek közül a legkedveltebb a tatár-beefsteak, a gulyásleves, a kacsacomb, a csirkepaprikás és az Eszterházy-torta, tudtuk meg a Magyar Turisztikai Ügynökség sajtóközleményéből.

Libás finomságok Siófokon

November 12. és 14. között a Márton-napi népszokások és a liba kerül a középpontba a siófoki Libadalom hétvégéjén. A gasztroélmények mellett koncertek, kalandos gyermekprogramok és minőségi kézműves termékek várnak ránk. Pénteken Liba Márton varázslatos szakácskönyve elevenedik meg a színpadon, majd Siófok egyik legjobb zenekarával, a Popdealersszel utcabálozhatunk a Víztorony szomszédságában.

Forrás: Siófoki Libadalom

Szombaton Lúdas Matyi történetét tekinthetjük meg egy zenés mesejátékon, majd a '90-es és 2000-es évek slágereivel hangolódhatunk az esti V-Tech koncertre. Vasárnap is gondoltak a kisebbekre, hiszen a gyermekszínház Galibás Galiba című mesejátéka elevenedik meg Várfi Sándor és Jónás Andi előadásában. Ezt követően - nyári koncertje után - Zoltán Erika tér vissza Siófokra. A rendezvényt a szintén helyi The FreakEnd zenekar koncertje zárja.

Az ingyenes programok mellett kézműves vásár és sok finomság vár a látogatókra egész hétvégén. A Libadalom gasztrosétányán számos környékbeli vendéglátó kínál a gasztronómia szerelmesei számára jobbnál jobb libás ételeket, őszi ízeket. Részletek a Siófok Guide Facebook-oldalán találhatók.

Őszi piknik a szőlőhegyen

Egyedülálló gasztronómiai programra, a Szőlőhegyi Piknikre invitálja Zalakaros az érdeklődőket november 12-én és 13-án. A térségben működő pincészetek és szolgáltatók bevonásával, több helyszínen is szerveznek tematikus Márton-napi programokat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Szőlőhegyi Piknik egyes állomásait ráadásul ingyenes pincejárat köti össze, hogy mindenki nyugodt szívvel kóstolhasson bele a térségi gasztronómia legjavába. Lesz többek között libalakoma, kemencéskenyér-készítés és libazsíroskenyér-kóstoló, borkóstoló és pálinkafőző bemutató – mindez a zalai gasztronómia jegyében. A részletes program Zalakaros weboldalán olvasható.

Vigasságok a nyíregyházi skanzenben

A szentendrei skanzen mellett a Sóstói Múzeumfalu is gazdag programkínálattal készül a hétvégére, november 13-án a ban. Színes zenés-táncos, gasztronómiai kavalkád várja a látogatókat, akik a bejáratnál egy falat libazsíros kenyérrel és egy korty újborral hangolódhatnak az eseményre. Az ügyes kezű látogatók kézműves foglalkozások keretében készíthetik el saját, festett lámpásaikat, és belekóstolhatnak a „libahímelésbe", kipróbálhatják a lúdtollas betűvetést valamint a gyertyamártást is.

A kisebb gyermekek kukoricát morzsolva népmesékkel ismerkedhetnek a Mesemorzsolóban, a csarodai paplak cserépkályhája mellett ücsörögve. Az őszi színekben pompázó Árpád-kori faluban pedig lovaskocsizhatnak a látogatók. Ezen a napon a Márton keresztnevű látogatók, valamint azok, akik libával érkeznek a rendezvényre, ingyenesen vehetnek részt a vigasságon a Sóstói Múzeumfaluban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek