A finnek félelmetes, de fenntarthatóbb alternatívát találtak a kávéra

A Beyond Meet (A húson túl elnevezésű műhús), a műtej és a kacsa nélküli kacsamáj után megérkezett a mesterséges kávé is, amit finn kutatók kísérleteztek ki laboratóriumi körülmények között. A finn VTT Műszaki Kutatóközpont szerint erre azért volt szükség, mert igény van arra, hogy megjelenjen a kávébab termesztésének fenntarthatóbb alternatívája.

A laborban előállított kávé aromája és íze is hasonlít az igazihoz.

A kutatók állati és növényi eredetű termékek létrehozásához használt tápoldatban nevelték azokat a sejtkultúrákat, melyekből végül előállították a fenntartható kávét. Heikki Aisala, a VTT kutatója szerint igen sok lehetőség rejlik a sejtkultúrából nevelt kávéban - írták az MTI hírében.

A termék még nem százszázalékos, de az íze olyan, mintha különböző típusú kávék keveréke lenne - magyarázta. A laboratóriumban előállított kávé előnye, hogy fenntarthatóbb alternatívát kínál az igazi kávé termesztésével szemben. A kávé iránti kereslet miatt ugyanis egyre nagyobb területeket használnak fel a kávébab termesztésére, ami erdőirtáshoz vezet.

Forrás: Nathan / Shutterstock.com

A laboratóriumi kávé a környezetvédelemre is hat, hiszen így az ültetvényeken felhasznált növényvédőszerek és műtrágyák mennyisége is csökkenhet. De ahhoz, hogy Európában forgalomba lehessen hozni a laboratóriumban előállított kávét, előbb új típusú élelmiszerként kellene engedélyeztetni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek