Túl sok THC-t találtak egy kenderteában, ezért visszahívják

A Nébih magas THC tartalom miatt visszahívta a boltokból a bio Hand tee Felina, organic hemp tea Felina, illetve bio Kender tea Felina márkajelzésű teákat, és arra kéri a vásárlókat, hogy ha már megvették, akkor ne használják fel a terméket - olvasható a hatóság oldalán.

A kép illusztrációForrás: Couleur/pixabay.com

Mint írják, a kender (Cannabis sativa L.) növény az emberi szervezet működésére ható, bioaktív vegyületeket, kannabinoidokat tartalmaz. Ilyen kannabinoidok például a pszichoaktív hatású tetrahidrokannabinol (THC vagy Δ9-THC). A kendert tartalmazó élelmiszerek tartalmazhatnak THC-t nem megfelelő előállítás esetén, amely bizonyos mennyiség felett fáradtságot, csökkent reakcióképességet, váratlan hangulatváltozást idézhet elő. Bizonyos gyógyszerek vagy az alkohol ezeket a hatásokat felerősíthetik.

Élelmiszer kizárólag olyan kenderfajtából állítható elő, amelynek THC tartalma a növény légszáraz állapotú, gyökérzettől és száraktól mentes homogenizált részében nem éri el a 0,2%-ot. Az ilyen legálisan termeszthető, élelmiszer célú kenderfajták magja a növény egyéb részeitől eltérően nem tartalmaz THC-t.

Élelmiszerek maximális megengedhető THC tartalmára (THC határértékre) jelenleg nincs harmonizált EU szabályozás. A kendermagból készült termékben ha THC mutatható ki, az más növényi részből (elsősorban a kender lomb- és murvalevelének epidermiszét borító mirigyszőrökből) történő szennyeződést jelez, vagy azt, hogy élelmiszer előállítás céljára nem termeszthető kenderből származik. Ezért ilyen termékek Magyarországon nem forgalmazhatók.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek