Kóstolják körbe a Balatont ősszel, amikor a legszebb arcát mutatja!

A nyári Balatonnak megvan a maga hangulata. Amikor gumipapucsban, matraccal a hónunk alatt csattogunk le a strandra, mások napernyőt és telepakolt hűtőtáskát cipelnek, keressük a szabad helyet a törölközőnek, jön az első jéghideg csobbanás, majd a forró hekk és a hatalmas lángos. Aztán mintha augusztus 20. után elvágták volna a nyarat. Pedig csak a Celsius fokok száma csökken lassan, programból azonban nincs kevesebb. Sőt, egy jazz zenével kísért esemény vagy egy gasztrofesztivál ilyenkor talán még jobban esik az embernek – és ahogy egy kompon tartott sajtóeseményen megtudtuk, idén ősszel lesz is alkalmunk bőven mindezek élvezetére.

A keddi napomat a Balatoni Kör "Kóstold Körbe!" nevű bor- és gasztrofesztivál sorozat idei első rendezvényén töltöttem, amit a Balaton közepén, a Szántód és Tihany között közlekedő kompon tartottak. Busszal érkeztünk meg Szántódra Budapestről, nagyjából másfél óra alatt – a távolság a főváros és a magyar tenger között az ősz beköszöntével sem nőtt meg, ami akár egy plusz pont is lehet az őszi balatoni programok javára. 

Igyunk az őszi Balatonra!Forrás: Travelo.hu

A második pont abból adódott, hogy az aszfaltolvasztó 35 fok helyett csak 27 ºC körül volt a hőmérséklet, és bár a komp fedélzetén kellemesen fújt a szél, a színes nyári ruhák még így is tökéletes viseletnek számítottak. A harmadik pluszpont pedig a Balaton pazar színének jár, ami olyan volt, mint a jáde kövek zöldje. Nyugodt, kékeszöld hullámzásával kiemelte a partok színét, a Tihanyi-félszigeten a templom fehérségét és poharainkban a habzóborok buborékjait. 

Merthogy a komp fedélzetén, ahol általában autók zsúfolódnak össze, most összesen 26 borász- és vendéglátóhely, köztük több cukrászda asztalai és főzőpultjai kaptak helyet. Erre pedig azért került sor, hogy a Balatoni Kör Egyesület bemutathassa a sajtó képviselőinek az idei "Kóstold Körbe" gasztrofesztiválok programjait, valamint a legújabb, balatoni falatozóhelyeket gyűjtő kiadványát, amiben térképet is találunk az ősszel is nyitvatartó vendéglátóhelyekről. (Az egyesület a legnagyobb szakmai, érdekvédelmi szervezet, amelyet a minőségi szolgáltatást nyújtó balatoni vendéglátóhelyek és borászatok összefogására hoztak létre, 2013-as megalakulásukról itt írunk.)

Amiben minden benne vanForrás: Balatoni Kör / Press

A GasztroKomp eseményen Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke mesélt arról, hogy a szeptember az elmúlt években vált nyári hónappá, mert ebben az időszakban mutatja a legszerethetőbb arcát a Balaton. Már nincs tömegturizmus, így az éttermek, cukrászdák, borászatok és szálláshelyek még többet foglalkozhatnak a vendégekkel, és az egyesület tagjai olyan programokat szervezhetnek, amelyek a régiót és a balatoni vendéglátóhelyeket népszerűsítik. A céljuk pedig, hogy kiegyenlítődjön az a sokszor szélsőséges hullámzás, ami a vendégek számát illeti, és hogy a régió vállalkozói egész éves nyitvatartással tudjanak tervezni.

Ínycsiklandó falatok a fedélzeten

Ezen az ősznyitó eseményen éttermek, cukrászdák, borászatok és pálinkafőzdék kínálták termékeiket, a meghívott vendégek pedig szó szerint körbekóstolhatták a régió tradicionális és újragondolt ízeit a harcsa ceviche-től kezdve a hideg karalábéfőzeléken keresztül a zellersalátával kísért, mini mangalicaburgerig. A fedélzeten többek között helyet kapott a Tölgyes Kúria, ami szuvidált, rose szűzpecsenyét tálalt paprikakrémmel, pirított polentával és fermentált zöldségekkel.

A Tölgyes Kúria finom fogásaForrás: Travelo.hu

De egy látványos food truckkal a köveskáli Káli Gourmet is leparkolt a komp orrában. Itt egy hideg előételt, lazacpisztrángot kóstoltunk cékla remuláddal és wasabi salátával. Mellette a balatonvilágosi Lavender Terasz pisztáciás kacsamájas "fagyit" kínált kaláccsal. A keszthelyi John's Pub and Restaurant pedig mini mangalicaburgert tálalt fel minden földi jóval, mellé édesburgonya hasábokat, zellersalátát és különböző házi szószokat ajánlott. 

De tányérra került egy-két gusztusos harcsaburger isForrás: Travelo.hu

Sütemények terén a gyenesdiási MóniSüti Cukrászda remekelt, amely egy gasztroblogból nőtte ki magát, ezúttal pedig többek között szilvás pitével és Rákóczi túróssal csábította a vendégeket. De minket a Siófoki Szakképzési Centrum már említett harcsa ceviche-je vett le leginkább a lábunkról, amit avokádószeleteken tálaltak, csírákkal díszítettek és égetett tésztás fánkocskákat kínáltak mellé. Az ízek annyira egyszerűek, mégis harmonikusak voltak, hogy később a körtés-csokoládés pohárkrém desszertjükért is visszatértünk.

Harcsa másképp: a Siófoki Szakképzési Centrum tanára és diákjai tálalásábanForrás: Travelo.hu

A főzőpultokkal szemben – mert minden fogás kérésre, frissen készült a hordozható főzőlapokon –, olyan borászatok jelentek meg többek között, mint a Pócz Pincészet Balatonlelléről, a balatonfüredi Kemendy Tradicionális Pezsgőműhely, a Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsóról, a badacsonytomaji Laposa Borterasz vagy a Martinus Birtok a Tagyon-hegyről. 

Havi egy gasztrofesztivál, már a februárit is szervezik

Miután ízelítőt kaptunk az egyesület tagjainak remek fogásaiból, desszertjeiből és boraiból, amelyekkel a látogatókat várják az ősszel kedődő „Kóstold körbe!" rendezvénysorozat alkalmain, szóba kerültek a programok is. Az első ilyen gasztroeseményt október 9-re tervezik a szervezők, a helyszín pedig Siófok lesz. A város új helyszínként csatlakozik a Balatoni Kör rendezvénysorozatához. A helyiek és az egyesület tagjai a siófoki Nagystrandon, vagyis a Plázson várják majd az érdeklődőket. 

Bár jó volt a hangulat a kompon, nem lesz másként a szárazföldön semForrás: Travelo.hu

A második alkalom november 6-án lesz, és a köveskáli Gasztrofaluba várják majd a különlegesen finom falatokért rajongókat. Ez a terület a Káli-medence ékszerdoboza, ahol idén új helyszínekkel, ám ismerős arcokkal és a már jól bevált, sétálós gasztroélménnyel várják az érdeklődőket.

A Balaton színe minden hol más, de felejthetetlenForrás: Travelo.hu

Az idei év harmadik gasztroeseményét Balatonfüreden szervezik majd, december 11-én. Ez az egyik legnagyobb rendezvény minden évben a Balatoni Kör szervezésében. Az adventi időszakra több újdonsággal és meglepetéssel készülnek majd, bár erről részleteket még nem árultak el a szervezők. Ahogyan a 2022. január 29-ére Zamárdiba és február 12-ére Keszthelyre tervezett esemény kapcsán sem, mindenesetre azt megtudtuk, hogy valami már készülődik a Balatonon a jövő év két első téli hónapja kapcsán is. Az elkövetkező hetek programjaiért tehát érdemes figyelni a szervezők weboldalát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek