Naptűzhelyeken sütnek a sivatagi szakácsok a világ legszárazabb helyén

Luisa Ogalde 2018-ban nyitotta tapas barját, az Entre Cordillera Restobar Solar-t a chilei Villasecában, a világ legszárazabb helyeként számon tartott Atacama-sivatag déli szélén. A hely egyik különlegessége, hogy az ételek naptűzhelyeken készülnek, vagyis a nap felé fordított, üvegtetejű fadobozokban, melyeket a sugarak melegítenek fel. Mert ha eső nincs is errefelé túl gyakran, a nap mindig süt – méghozzá a szó minden értelmében.

Ogaldének nyolc ilyen sütője van, valamint egy parabolával is büszkélkedhet, amelyet főleg víz forralására használ, és van egy aszalója a kecskehús szárításához. A szárított hús az egyik helyi specialitás, a charquicán alapja, mely egy burgonyából és sütőtökből készülő pörkölt. Persze más, hagyományos pörköltek is készülnek itt marha- vagy csirkehúsból, mint pl. a cazuela, de emellett kenyeret és desszerteket is lehet napfénnyel sütni, ahogy a kecsketejből készülő pudingot, a sült tejnek fordítható leche asadát is. Ogalde szerint a hagyományok tisztelete náluk is nagyon fontos:Megmentjük a környék régi receptjeit, és értéket adunk nagyszüleink házias ételeinek"

Bár a receptek régiek, a főzés módja teljesen új, és egyre több chilei szakács csatlakozik ehhez a mozgalomhoz, melynek kezdete egy kísérlethez köthető. A Chilei Egyetem Táplálkozási és Élelmiszeripari Intézetének kutatócsoportja ingyenes energiaforrással akart segíteni az Elqui-völgy ezen elszigetelt foltjában élő családoknak, hogy kilábaljanak a szegénységből, ugyanakkor egy olyan módszert kerestek a főzésre, amelyhez nem kell kivágni azt a kevés fát, ami még él a térségben.

Így 1989-től kezdve egy 25 családból álló csoport kísérletezett a különféle napsütőkkel: először a parabolaalakú edényeket használták, amelyek egy középen lévő rácsra gyűjtik a napsugarakat, majd a ma leggyakrabban használt dobozsütőket vetették be – olvasható a bbc.com cikkében.

Eleinte csak a saját családjuknak főztek így, akik megismerték a módszert, aztán ahogy a külföldi turisták is kezdték felfedezni a várost, ők is megkóstolhatták az ily módon készült ételeket. Ha esetleg kedvet kapna, hogy elkészítse saját naptűzhelyét, akkor az alábbi videóban kaphat némi segítséget. Jövő nyárig biztosan elkészül a mű.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek