Napraforgó ihlette Magyarország idei tortáját

Az idén jubileumi, tizenötödik alkalommal megrendezett Magyarország Tortája versenyen Fodor Sándornak - a budapesti Habcsók Cukrászda cukrászának - kreációja, a Napraforgó elnevezésű torta nyerte el a Magyarország Tortája címet. Az ország cukormentes tortája 2021-ben Füredi Krisztián alkotása, a Beszterce Rózsája lett, a cukrász nyerte egyébként tavaly az ország tortája címet Curiositas elnevezésű alkotásával.

Beszterce rózsájaForrás: facebook.com/cukraszipartestulet

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült recepteket vár minden évben a versenyret, olyan tortákat, melyek az államalapítás ünnepével vagy Magyarországgal összefüggésbe hozhatók, miközben szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

Bár Fodor Sándort ötletének szárba szökkenésekor a nyári napraforgó-mezők inspirálták, mégis egy igazi négy évszakos torta született: "A nyári melegben a vilmoskörte üdeségével és a hársmézes friss joghurt savanykásságával, a hűvösebb napokon pedig, amikor melegebb ízekre vágyunk, a pirított napraforgó telt ízével és karamellizált csokoládéval kényeztet. Csokoládés, ropogós talpon, búzaliszt-mentes, pirított napraforgó őrleménnyel készült felverten helyezkednek el a különböző textúrájú rétegek. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz „szeretik egymást", körbeérnek az ízek, melyeket a vilmoskörte pálinka még inkább kiemel."

A NapraforgóForrás: cukraszat.net

A második helyezett a budapesti Nándori Cukrászda csapata által készített Őszi pitymallat lett, míg a harmadik helyen a Szabolcsi Rubato, Lakatos Pál cukrász (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) alkotása végzett.

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén az Ipartestület a Magyarország Tortája verseny alkategóriájaként meghirdette az Egy a Természettel versenyt is, melynek győztese a Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021. hivatalos tortája. A rendkívül erős mezőnyben is a tavalyi Magyarország Tortája győztes Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) végzett az élen Nimród fantázianevű tortájával. A nyertes torta harmonikusan ötvözi a vegyes bogyós erdei gyümölcsök, a feketeribizli és a gesztenye ízét. A gesztenyéhez remekül passzolnak a likőrök, így a cukrászmester a vadászok egyik ikonikus italát, a St. Hubertust is belecsempészte a tortába. A kakaós sablé-ra helyezett gyümölcsös és gesztenyés rétegeket lágyan öleli körbe a könnyű vanília mousse.

NimródForrás: Nagy Mihaly/facebook.com/cukraszipartestulet

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyre - melyet jubileumi 10. alkalommal rendezett meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai támogatásával -, az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez.

Az idei győztes Beszterce rózsája elegáns küllemű, harmonikus ízvilágú, hozzáadott cukor nélkül készült torta, melyben a sárgabaracké a főszerep. A kiváló gyümölcs több rétegben, zselé és mousse formájában is megjelenik a textúrák között, sőt a piskótában is szerepel barackmagliszt formájában. Friss íze remekül passzol a dióval és az étcsokoládéval, a párosítás a tradicionális magyar süteményeket idézi.

A Beszterce rózsája a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján szeletenként 206,3 kcal-t tartalmaz, míg szénhidrátértéke 12,4 gramm, így a cukorbetegeknek is jó választás lehet, de mindenkinek ajánlják, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt - olvasható a cukraszat.net oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek