Töltött tészták, tiramisuk és húsos raguk bűvöletében – Olasz főzőkurzusok a nyárra

Egy főzőkurzus sokkal több mindenre jó, mint a főzőtudományunk bővítése. A tanfolyamokon megismerhetünk új embereket, olyanokat, akik ugyanúgy rajonganak a különböző kultúrák ételeiért, mint mi magunk. Az elkészített ételeken keresztül pedig gondolatban ellátogathatunk olívaligetekbe és paradicsom-ültetvényekre, leülhetünk olasz mammák mellé tésztát sodorni és kispohárból házi borocskát iszogatni. Közben bent a tűzhelyen rotyog a finom zöldfűszeres sugo, vagy sül a rikottával töltött cannelloni tészta, amit korábban saját kézzel gyúrtunk és nyújtottunk. Az alábbiakban pont ilyen álmodozós, olasz főzőtanfolyamokat gyűjtöttünk össze. 

Bár itthon is sokféle tésztával dolgozunk, a cérnametélttől kezdve a nagykockáig, a csipetkétől a csuszatésztáig, az olaszoknál egy kicsit többféle változat közül választhatunk. És ahány tészta – spaghetti, spaghettini, bucatini, farfalle, penne, mezze penne, sedani, fusilli és sorolhatnánk – annyiféle ragu, töltelék és feltét tartozik hozzájuk alakjuktól függően, sőt van, hogy még a különféle sajtokat is egy adott tészta formájához párosítják.

Forrás: Yoav Aziz / Unsplash

De az olasz konyhákban sem csak friss tésztát találni, hiszen a mammáknak és nonnáknak (nagymama) is napi ezer dolguk van, nem gyúrhatnak tésztát éjt nappallá téve. Így a száraz tészta, vagyis a "pasta asciutta" egy mindennapos alapanyagnak számít ott is. Az olasz száraz tészta durum búza lisztjéből készül, és nem használnak fel hozzá tojást. Ez a fajta tészta nem ázik el, hosszan megőrzi a keménységét, és igazi "al dente" állagúra, vagyis „fog alá való" keménységűre lehet főzni, amit még kicsit rágni lehet.

Szintén érdekes tény, hogy míg mi itthon egy olasz tésztaétel esetében, a zöldséges és húsos szószoknak adjuk a főszerepet, ami megízesíti a tésztát, addig az olaszoknál a kifőtt tészta dominál, a szósz csak ízesítésre szolgál – magyarázták a Studio Italia száraz tészta főzőkurzusán, de így tettek a friss tésztákkal dolgozó töltött tészták kurzus elején is.

Én például egy születésnapi ajándékként vehettem részt az "I segreti delle paste ripiene - Helyben készült töltött tészták titkai" elnevezésű tanfolyamon még júniusban, amelyet a rendkívül jó kedélyű és tűzről pattant Mimma Canala tartott magyar nyelven. A főzőiskola tankonyhájában olyan finomságok készültek el, mint a Tortelloni incaciat, ami egy levesben főtt csirkehússal töltött, majd a leszűrt levesben kifőzött tortelloni, amit reszelt parmezánnal tálalnak. De ami még érdekesebb, hogy ezt a fahéjjal ízesített töltelékes tésztát néha forró olajban is kisütik, majd megszórják porcukorral. Ennek külön neve is van: Ravioli di carne fritti. Sós töltött tészta édesen? Furcsán hangzik, de az íze egyszerűen mennyei. Aki a káposztás tésztát és a darás tésztát édesen eszi, az tudja, hogy ez milyen finom lehet.

A cannelloni mellett lasagne-t is megtanulhatunk főzniForrás: Studio Italia Olasz Főzőiskola / Facebook.com

De a tanfolyam egyik legfinomabb és persze a leggyorsabban elfogyó étele mégis a Rose al forno volt. A frissen gyúrt, majd kinyújtott tésztalapokból sonkaszeletekkel és scamorza sajttal feltekert rózsácskákat paradicsomszósszal kikent tálba raktuk, szorosan egymás mellé, majd megszórtuk reszelt sajjtal, és már mehetett is a sütőbe. 

A Scamorza egyébként egy tehéntejből készült félkemény olasz sajt, ami Campania, Abruzzo, Molise és Puglia jellegzetes terméke. Ha itthon sajtboltban keressük, akkor figyeljük a bájos, körte alakú, kerekded formáját. 

A konyhában készült még Cannelloni alla sorrentina, vagyis egy húsos és ricottás keverékkel töltött, kézzel feltekert cannelloni, és egy ropogós édesség is, a Ravioli dolci di castange, vagyis az édes gesztenyekrémmel töltött ravioli, ami feledteti a gesztenyekrém tejszínhab párosítást, és csodálatos, egyszerűen elkészíthető karácsonyi finomság lehet belőle. Csokikrémmel vagy nutellával is elkészíthető, ahogy a fenti képen is látni.

A Studo Italia tanfolyamai elég gyorsan betelnek, mivel a jóhangulatú kurzusok híre gyorsan terjed, ráadásul a WestEnd-től nem messze található helyszín egész könnyen megközelíthető. A tanfolyamok ára 1 főre 15 000 forint, 2 főre pedig 28 000 forint, amibe beletartoznak az alapanyagok, a tanítás, a bor és frissítők fogyasztása, az elkészült ételek közös elfogyasztása és a kinyomtatott receptek is. 

Római carbonara mangalica fátyollal – Önök már éhesek?

Listánkon a következő, olasz kurzusokat kínáló főzőiskola a 2006-ban elindult Makifood, amit Budapesten a Bródy Sándor utcában találunk. Az iskola eredetileg Maki Stevenson séf konyhájában nyitott meg, majd 2019-ben átköltözött egy 300 négyzetméteres gasztroműhelybe, ahol azóta is tartják az órákat. A helyszín egyszerre főzőiskola és gasztro-kulturális közösségi tér, amely pop up vacsoráknak, rendezvényeknek, csapatépítő eseményeknek, gasztrofotózásoknak és közösségi irodának is helyt ad. A tanfolyamain pedig könnyen elkészíthető recepteket, haladó mesterkurzusokat, konyhai technikákat felvonultató képzéseket is találni.  

Master of pasta óráikat folyamatosan hirdetik, a következő időpontok miatt érdemes figyelni az oldalukat. Ezen a tanfolyamon a zebegényi Natura Hill étterem séf helyettese vezeti be az érdeklődőket az olasz tészták és sugok világába. Az órán készül toszkán pappardelle fokhagymás, erdei gombás mártással és fűszeres salátával, de pl. olyan sült, paradicsomos töltött tészták technikáit is elsajátíthatjuk, mint a kör vagy négyzet alakúra vágott tortellini és a kis batyuvá formázott ravioli. A nap fénypontja minden bizonnyal a tradicionális római carbonara lesz, melyet a résztvevők füstölt mangalica fátyollal díszítenek majd. 

Bár nem konkrétan kapcsolódik az olasz konyhához, ebben a főzőiskolában késtechnikai alapokat is elsajátíthatnak a jelentkezők, ami viszont bármely étel elkészítésénél jól alkalmazható. A 15 fős kurzuson megtanulhatjuk, hogyan kell megfelelően előkészülni a főzéshez, mire figyeljünk, ha profi késeket választanánk és használnánk, de megmutatják a helyes élezés technikáját, illetve a julienne-re és a brunoise-ra vágást is. Aki szeretne, az szeptember 27-re vagy október 18-ra még lefoglalhat magának egy-egy helyet. 

Exkluzív főzőtanfolyamot is találunk családias közösségben

A Portobello Chef elnevezésű főzőiskolát Staudinger Niki vezeti, aki 2012 óra tanít steak -, kenyér- és macaron sütést, valamint sushi készítést, de a grillezés és az olasz konyha rejtelmeibe is bevezeti vendégeit. Jelenleg 15 különböző főzőtanfolyam közül válogathatunk, ha felmegyünk az iskola honlapjára. 

Ezek közül az egyik a 30 perces olasz konyha főzőtanfolyam, amit a séf augusztus 10-re, szeptember 9-re és november 9-re hirdetett meg. A jelentkezők gyorsan összeállítható, finom és megfizethető olasz fogásokat készíthetnek el az este folyamán, melyet egy közös vacsora zár le kötetlen beszélgetéssel és az ételekhez illő borokkal. A majdnem ötórás kurzus alatt készül citromkrémes spagetti, friss zöldborsóleves bazsalikommal, csirke saltimbocca és csokoládés-meggyes pohárkrém. A 18 órakor kezdődő órákon maximum 6 fő tud részt venni. 

Székesfehérváron is várnak az olasz finomságok

A székesfehérvári AL-BA Cook főzőiskola egy hobbi főzőiskola, melynek célja, hogy megmutassa a jelentkezőknek, a sütés-főzés nem is olyan bonyolult, és nagyon élvezetes tud lenni, főleg ha a kurzus egy közös vacsorával zárul.

A főzőiskola Facebook-oldalán már láthatók az augusztusi és szeptemberi kurzusok, melyek között ott találjuk augusztus 15-én az Olasz tészta tanfolyamot, ami 11 órakor kezdődik és 13 000 forintba kerül személyenként, illetve az olasz tengerpartokhoz kapcsolódó Sea Food nevű kurzust, amit augusztus 22-re írtak ki, és az ára 14 000 forint személyenként.

Az iskola vezetői gasztro-táborokat is szerveznek gyerekeknek, illetve nemrég újra elindították a Főzőiskola házhoz megy "szolgáltatásukat" is, melynek ideje alatt otthoni körülmények között, és a saját háztartási kellékeinkkel tanulhatjuk meg a kiválasztott tanfolyam fogásainak elkészítését. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek