Libanoni mezze tálak bűvöletében - Megtapasztaltuk az ARZ füstös-fűszeres ízeit

A libanoni konyha egyik fő jellemzője, hogy minden érzékszervünkre hatással van. Mikor az asztalra érkeznek az ételek, rögtön megcsapja az orrunkat a fahéj, a kömény, a kakukkfű és az aromás zöldfűszerek illata, miközben a sok apró tálkában érkező színes mártogatósok, krémek és paszták ejtik rabul a tekintetet. Ami az ízeket illeti: az előbbi fűszerek mellett ki kell emelni a grillen sütött bárányhús füstös zamatát, a fülünket pedig a forrón érkező sült desszertek sercegése kényezteti. És mindezt most Budapesten, az ARZ Libanoni Étteremben is megtapasztalhatjuk, ahol megkóstoltunk egy kiadós mezze válogatást.

A libanoni konyhában benne van Libanon gazdag kultúrája az ország kulináris hagyományai, régióira jellemző zamatai és főzési technikái mellett. Ebből fakadóan, habár sok húsételt (főleg bárányt, csirkét és néha marhahúst, halat) találni az asztalon, mikor összeül a család, a teljesen vegán fogások sem hiányoznak a felhozatalból.

Az étterem teraszán még jobban csúsznak a falatokForrás: Polyák Attila / Travelo.hu

A háziasszonyok, a hobbiszakácsok és a profi séfek is ugyanannyira szeretnek a grillezett zöldségekkel, gabonákkal, gyümölcsökkel és hüvelyesekkel dolgozni, mint a húsokkal. Éppen ezért a libanoni mezze tálakra az a jellemző, hogy egy-két kiadósabb húsos főétel köré sok kisebb adag zöldséges, gránátalmamaggal és -melasszal megbolondított kísérő étel kerül. Így alkotnak egy egymáshoz jól illő elemekből álló egységet.

Az étkezési kultúra másik sajátossága a közös, egymással megosztott étkezés. Ez azt jelenti, hogy a magyar szokásokkal - vagyis az egy személyre kirendelt levessel, főétellel és desszerttel - ellentétben a libanoni mezze fogásait együtt rendeljük ki, és a sok kisebb-nagyobb ételt közösen fogyasztjuk el. Itt a helyszíntől függetlenül beletunkolhatunk a vékony pitakenyerekkel a hummuszba vagy a raheb salátába, ami grillezett padlizsánnal, újhagymával, paprikával, paradicsommal és olyan friss fűszernövényekkel készül, mint a petrezselyem és a menta.

Raheb saláta - Grillezett padlizsán, paradicsom, újhagyma, paprika, menta, petrezselyem, citrom és olívaolajForrás: Polyák Attila / Travelo.hu

De a kenyér szolgálhat kanálként és villaként is, ha például muhamara kerül a tányérunkra, amit pirospaprikával, dióval, gránátalmamelasszal, fokhagymával és paradicsompürével pépesítenek. A krém tökéletesen illik például a sült kibbeh-hez, ami egy bulguros labdácska darált bárányhússal és fenyőmaggal töltve, vagy a főételnek számító grillezett báránynyárshoz is.

Mezze válogatás és grillezett Kafta - További ínycsiklandozó képekért kattintsanak a fotóra!Forrás: Polyák Attila / Travelo.hu

Mi is így kóstoltunk, mindent mindenhez kipróbáltunk, ahogy azt Yahya Khadaro, az étterem Executive Chef-je is tanácsolta. Yahya több mint 12 éves libanoni és dubaji tapasztalattal a háta mögött érkezett Magyarországra, és az ARZ séfjeként az a célja, hogy a magyar vendégeknek is megmutassa, milyen jó élmény tud lenni a közös, egymással megosztott étkezés. 

Bejruti Hummusz - Csicseriborsópüré, tahini, petrezselyem, római kömény, fokhagyma, citrom és olívaolajForrás: Polyák Attila / Travelo.hu

A mezzék közül kóstoltuk még a muszakát (padlizsán, paradicsom, hagyma, fokhagyma, hidegen tálalva - 1650 forint), a húsos sambouseket (bárányhúsos tésztafánkocska, 2100 forint), a fokhagymás, korianderes pikáns sült burgonyát és a bejrúti hummuszt (csicseriborsópüré, tahini, petrezselyem, római kömény, fokhagyma, citrom és olívaolaj -1650 forint), mely a séf szerint nem hiányozhat az asztalról, ahogy főételként a grillezett Kafta sem (grillezett darált bárányhús, hagyma, petrezselyem, hasábburgonya - 3600 forint). 

Sajtos Kunafa: cérnametéltben sült sajt sziruppal leöntve. További ínycsiklandozó képekért kattintsanak a fotóra!Forrás: Polyák Attila / Travelo.hu

Ezek után érkezett még két desszert, a Riz bi Haleeb (1200 forint), ami egy lágy és egyáltalán nem olyan édes rizspuding, mint amire az ember elsőre számít, viszont nagyon jól kiérződik belőle a rózsavíz és a narancsvirágvíz lágy íze. A darabolt pisztácia pedig lekerekíti az egészet. A második desszertre egy kicsit várni kell, ha valaki ezt rendeli, de megéri a várakozást, mert eddig máshol még nem kóstoltunk ennyire különleges, baklavára hasonlító, de mégsem émelyítően édes, forró finomságot. A sajtos Kunafa (2800 forint) cérnametéltben sült sajtot takar cukorsziruppal és pisztáciával, és egy tálka bőven elég három desszertre éhes embernek.

A teraszon a vacsora után akár még vízipipázhatunk is egyetForrás: Polyák Attila / Travelo.hu

Bár egyre több libanoni étterem jelenik meg Budapesten, az InterContinental Budapest szálloda földszintjén található ARZ-ban az a jó, hogy nem európaiasítja le az ízeket, és árban is arra megy rá, hogy egy 4 fős baráti társaság szinte mindent meg tudjon közösen kóstolni a hideg mezzéktől a meleg előételeken keresztül a főételnek szánt, de igazából 2-3 személyes húsos tálakig.

De ha nem szeretnénk első próbálkozásra ennyi mindent teljes adagban kikérni, akkor választhatunk egy vegetáriánus kóstolótálat (3900 forint), vagy egy húsos mezze válogatást is (4500 forint). Az előzőn találni hummuszt, Moutabalt – vagyis grillezett padlizsánt tahinivel, friss citromlével és olívaolajjal –, töltött szőlőlevelet, Tabbouleh salátát, parajos Fatayert (tésztafánkocska) és ropogós tésztában sült Hajdú lágy sajtot, a húsos kóstolótálon pedig van még sült Kibbeh és húsos Sambousek is. A tálak 2-3 személyre elegendők, és érkezik melléjük friss lepénykenyér is. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek