Egy teljes ínycsiklandozó hónap vár ránk a balatoni nyárból

Kortárs koktélvacsorát és brunch fogásokat kínálnak azoknak, akik egy balatoni páholyból szeretnének rálátni az 53. Kékszalag mezőnyére. De egy napra kinyit a Gilvesy Pincészet új rendezvényhelyszíne, a Betonüzem is, augusztus 20-án pedig ismét megszervezik a 2HA Szőlőbirtok ünnepi buliját. Mindeközben mehetünk majd Káptalantóti népszerű termelői piacára beszerezni a Káli-medence ízes, kézműves portékáit, és izgalmas balatoni nedűket kóstolhatunk a Balatonfüredi Borheteken is. Bár már nem érvényes az a gondolat, hogy augusztus 20-ával véget ér a balatoni szezon, mi ezúttal pont eddig a dátumig gyűjtöttük össze a legjobb programokat, és persze jövünk hamarosan a nyárutóval kezdődő programkínálat legígéretesebb eseményeivel is.

Kortárs koktélvacsorával indít a Hableány

A Hableány séfje, Ács Ferenc és Fecske Viktor sommelier már egy ideje lázasan dolgoznak azon, hogy egy olyan degusztációs vacsorát alkossanak meg, ami megmutatja a badacsonyi Hableány konyhájának esszenciáját.

Két éve nyílt az étterem, de a stílusát talán mostanra találta meg igazán. Kortárs balatoni bisztró konyhát visznek, hétvégi ajánlatokkal, szezonális hozzávalókkal, sok környékbeli alapanyag felhasználásával. Az elmúlt hetekben mindezt összerakták egy hatfogásos gourmet vacsorába, az egyes fogások mellé pedig koktélokat alkottak.

Az első ilyen, július 23-ra tervezett vacsorát a Hableány Gourmet-sarokban rendezik meg, ahol ezen az estén 20 főt látnak vendégül a tulajdonosok. A 18 órakor kezdődő, körülbelül 2,5-3 órát tartó vacsora során a menüsor és a koktélok fixek, vegetáriánus cserére tehát nincs lehetőség, a részvételért pedig összesen 25 000 forintot kell fizetni személyenként – derül ki az esemény ajánlójából. 

Páholyból nézhetjük a Kékszalag legizgalmasabb mezőnyét

Az idei, 53. Kékszalag Nagydíjra is több mint hatszáz hajót várnak a szervezők, a rajt július 22-én lesz reggel kilenckor Balatonfüreden. A Balaton-kerülő vitorlásverseny, amit 1934-ben rendeztek meg először, idén néhány változtatással jelentkezik majd, de a balatonfüredi rajt és cél, valamint a légvonalban számított 155 kilométeres távolság továbbra is adott.

Ott a távolban lehet majd számítani a vitrolásokra...Forrás: Peter Orban/ Laposa Birtok / Facebook.com

És ha az időjárás is a várakozásoknak megfelelően alakul majd, akkor a Kékszalag második napjának reggelére a mezőny nagyobb része elér Badacsony alá. A Laposa Borterasz ezt a lehetőséget és a helyükből adódó szép kilátást kihasználva hirdette meg július 23-ra a Kékszalag Páholyt és Brunch-ot, melynek lényege, hogy a nézelődés közben a vendégek ehessenek és ihassanak egy jót. A brunch 9-től 13-ig tart, a menüről részletesen ebben a cikkünkben olvashatnak. 

Irány a finom háztáji termékek és limlomok piaca!

A Káli-medence szívében fellelhető termelői piacot Harmathy Ildikó biológus-mérnök álmodta meg és hozta létre. Hosszú évek óta köztudott, hogy Káptalantóti piacára nem szabad üres hassal kell érkezni vasárnaponként, mert nem lehet megállni a kóstolást és a csipegetést. A helyi termelők asztalkáinál ugyanis kosarakban takarózó tepertőt, sajtos pogácsákat, köménymagos kiflihalmokat és az utazó kemencéből kiforduló tejfölös kenyérlángost is meg lehet találni. De a hangulat kedvéért hintázhatunk is egyet a fára felkötött hintán, vagy beszerezhetünk hatalmas képkereteket – ha mindig is erre vágytunk –, a kávédarálóról és a kristályvázáról már nem is beszélve.

Forrás: Liliomkert Piac / Facebook.com

A következő liliomkerti piacra július 25-én látogathatunk el, és egybeköthetjük egy Balaton-felvidéki barangolással, vagy felkereshetjük utána a Tapolcai Tavasbarlangot is. A piaci társulat egyébként reggel 7-től körülbelül 13 óráig várja a látogatókat.

Egy napra kinyit a betonüzem is

A Kisapáti-Nemesgulács határában formálódó B-üzem, a Gilvesy Pincészet új rendezvényhelyszíne egy napra, augusztus 14-én megnyitja a kapuit. A szervezők laza hangulatot, sok jó zenét, finom falatokat és jó borokat ígérnek, egyelőre pop-up jelleggel. Az esemény célja ugyanis az, hogy megmutassák, hol tartanak a folyamatban lévő építkezéssel.

Egy laza hangulatú piknikre hívják az érdeklődőket, amolyan „műszaki bejárásra", ahol mesélnek majd az új tervekről, és mindarról, hogy mi is készül valójában egy betonüzem falai között. Az eseményt 17-től 23 óráig hirdették meg, tehát a strandolás után pont be lehet majd ugrani. Ha vonattal érkeznének, érdemes tudni, hogy a központ mindössze egyperces sétára van a megállótól. Az ételeket a Tütü Gasztró Busz biztosítja majd, akik balkáni ételekben és grillben utaznak, de lesznek húsos és vega verziók, illetve tapas-tálak és Búzalelke kenyerek is.

Augusztus 20-i parti a hegyen

A 2HA Szőlőbirtok augusztus 20-i bulijáról már többször is hírt adtunk itt az oldalon, az esemény szinte hagyománynak számít. Ezen a napon a vendégek egy helyen élvezhetik a jó borokat, a megunhatatlan kilátást, a szőlősorok és olívafák látványát, a frissen sült barbecue ételek illatát és a jó zenéket.

Szent György-hegy a badacsonyi bazaltorgonák felőlForrás: Thaler Tamas/Picasa/ wikipedia.org / CC BY-SA 4.0

A szőlőbirtokon napindító pezsgő és brunch kombóval indul a nap 11-től 13 óráig, aztán éjszakába nyúlóan folytatódik DJ szettekkel, a BBQ mellett a Fillet Event Catering csapatának ételeivel, Török Csaba boraival és különleges tételeinek kóstolójával, amiről az esemény Facebook-oldalán csepegtetnek majd infókat a szervezők. A részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni emailben elküldött névvel és mailcímmel lehet.

Három hétig tartó borkóstoló Balatonfüreden 

A város legnépszerűbb gasztronómiai fesztiválját ismét megtartják a Tagore sétányon. Az augusztus 7-től 29-ig tartó borheteken a borvidék legjobb, közel háromszáz különböző bora lesz kóstolható. A standokon huszonöt borász kínálja majd a borait, a borosgazdák faházai között az első helyet idén is az év legjobbnak választott füredi borásza kapja.

Az olaszrizlingből szinte kimeríthetetlen lesz a kínálat: a klasszikustól a késői szüretelésűn át a dűlőn szelektáltakig, mindenfélét megtalálunk majd. A gyöngyöző borok sokak kedvencei, a szervezők számítanak rá, hogy ezek lesznek az idei fesztivál slágertermékei. Minden gazda kínál rozét is, de a fajsúlyosabb vörösborok, a borkülönlegességek és a díjnyertes palackok is kint lesznek a rendezvényen – olvasható a Balatonfüredi Borhetek Facebook-oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek