Lapozzon túl a gyerekmenün, inkább fogadja meg ezt a 8 tanácsot dietetikusoktól!

A közelgő gyereknap kapcsán, amikor sokan töltik hétvégéjüket a szabadban, és esetleg a család kedvenc éttermébe is eljutnak, felmerül a kérdés, milyen a tökéletes éttermi gyerekmenü. Van egyáltalán különbség az éttermek kínálatában? Miért gondolkodnak sokan a rántott húsos, sült krumplis egyenmenüben? Dietetikusunk utánajárt, és meglepő válaszokat hozott.

Hiába keresgéltem, mindig ugyanoda jutottam. Sajnos a legtöbb étterem kínálata ezen a téren valójában azonos, csak más néven szerepelnek az adott ételek a menüben. Mit választhatunk? Rántott húst vagy rántott sajtot sült krumplival, esetleg dinofalatokkal (dinoszaurusz formájú csirkenuggets-szel), jó esetben rántott, panírozott halrudacskákkal és mosolygós fejre hajazó burgonyával.

A köret változhat burgonyapürére, amit ugye rágni sem kell, vagy párolt rizsre áfonyamártással. Emellett jöhet még a klasszikusnak számító tésztaétel, mint például a bolognai spagetti. A desszert többnyire valamilyen palacsinta. Saláta, savanyúság, zöldségköret, gyümölcsös desszert sajnos a legritkább esetben található a gyerekeknek szánt menün.

Akkor minek egyáltalán a gyerekmenü?

A témában dietetikus anyukákat is megkérdeztem, akik szintén a fenti következtetésre jutottak, miközben nagyon értékes tippeket adtak, ezeket a cikk végén gyűjtöttem össze. A válaszokat olvasva, hallgatva felmerült az is, hogy valójában a gyerekmenünek semmi értelme, mert a választék nem túl széles és nem is a kifejezetten egészségbarát ételeket tartalmazza.

Forrás: Rawpixel.com / Shutterstock

Természesen akadt néhány kedvező példa, amikor az étlap a szokottnál sokkal barátságosabb, dietetikus szemmel is pozitívan értékelt étel kerül a menübe, amelyből nem hiányzik a zöldség és a gyümölcs sem. De ezek inkább csak a kivételt jelentik, mert vagy külföldi esetek, vagy olyan éttermeké, amelyek nem a hagyományosabb (a magyaroshoz közelebb eső) menüt viszik, így valójában nem meglepő, hogy a gyerekmenüjük is meghaladta a krumpli-hús, tészta-hús kombinációkat.

Milyen az ideális gyerekmenü?

Például nem csak rántott ételekkel és bő olajban sült krumplival van tele. Az is elférhet rajta, de alapvetően a gyerekeknek javasolt étkezés az óvodás-kisiskolás kortól nem sokban különbözik a felnőtteknek javasolttól. A hazai táplálkozási ajánlás, az Okostányér gyerek (Junior) változata ezt meg is mutatja, és a 6-17 éves gyerekek táplálkozásához is ad segítséget. Természetesen a gyerekek, különösen a fiatalabbak, nem kis felnőttek, de az alapelvek szinte azonosak.

Forrás: MDOSZ

Minél több zöldség, gyümölcs, értékes fehérjeforrás (hús, hal, tej, tejtermék, tojás) legyen a tányéron, és bár nem maradnak el a szénhidrát-, keményítőforrások sem (gabonafélék, álgabonák, burgonya, hüvelyesek), de fontos, hogy az utóbbiak ne a tányér felét foglalják el. Ezek mellett alapvetés a minél kevesebb felesleges zsír, cukor és só, a cukrozott üdítők helyett pedig víz fogyasztása. Valójában nem tűnik lehetetlennek, de azért a mindennapok során nem egy kihívással találkozhatunk. Főleg akkor, ha a család étkezése sem teljesen így alakul, hiszen a szülői példa jelentősen meghatározza, mit fogadnak el szívesen a gyerekek, és milyen ételválasztékba szocializálódnak bele.

Virtuális segédlet a menühöz

Az internet korában ma már nem szokatlan, ha online segítséget kérünk, amikor elakadunk az otthoni főzőcskézésben, vagy a helyzetet valamilyen átmeneti vagy tartós egészségi probléma, állapot nehezíti. A dietetikusok, orvosok által összeállított Miből Mennyit Egyek? weboldal szülőknek szánt változata éppen ehhez ad virtuális segédletet. Egy rövid, de kellően átfogó kérdőív kitöltése után választ kaphatunk a minden szülőt foglalkoztató kérdésre: milyen alapanyagokból mennyit, milyen gyakran és hogyan adjon a gyerekének.

A szakmai ajánlásokat (többet között a már említett Okostányért) összesítő útmutató rövid tanácsokkal, cikkekkel, mintaétrendekkel, receptekkel segíti az otthoni menü összeállítását. Természetesen nem helyettesíti a személyes vagy a jelenlegi helyzetben alkalmazott online szaktanácsadást, de jó kiindulási alapot adhat a bevásárláshoz, menütervezéshez. Komolyabb esetekben vagy összetett táplálkozási probléma esetén pedig érdemes segítséget kérni a dietetikustól!

Forrás: shapovalphoto / Shutterstock

Hogyan válasszunk ételt a gyereknek, ha étterembe megyünk?

Mivel minden gyerek kicsit másmilyen, ezért általános tanácsokkal szolgálhatok.

♥ A gyermekmenüt a fentiek értelmében a legtöbb esetben érdemes átlapozni, és inkább a többi étel közül olyat választani, ami számára is megfelelő lehet. Ilyen például egy tartalmas húsleves, raguleves, krémleves, ami akár önmagában elegendő is lehet a kisétkű gyerkőcöknek. A többi ételt a szülői tányérról kínálhatjuk nekik.

♥ Vagyis nem kell külön gyerekadagot rendelni, elég, ha kérünk a gyereknek is plusz terítéket, és csak a felnőttek adagját rendeljük meg. Ez anyagi szempontból is előnyös, hiszen nem keletkezik maradék sem. A folytatás lehet egy olyan főétel, ami nem csak mutatóban tartalmaz zöldséget, vagy egy olyan salátatál, amelyben többféle alapanyag, például hús és hal is megtalálható.

♥ Érdemes azok közül az ételek közül választani, amelyeket otthon is megeszik a gyerek. Persze kísérletezhetünk is, elvégre egy étteremben talán könnyebben megkóstol olyan alapanyagot is, amit otthon elutasítana. De ha a különlegesebb körülmények mellett ízlik neki, akkor otthon is könnyebb dolgunk lesz.

♥ A változatos összetételű csipegetős (poke) tálak is jó szolgálatot tehetnek, mivel tartalmaznak minden fontos alapanyagot, mindemellett színesek, étvágygerjesztők is. Ráadásul ezeket többnyire mi magunk is összeállíthatjuk, így nem érnek meglepetések sem.

♥ Törekedjünk arra, hogy ne az intenzíven csípős és bő olajban sütött ételek közül válasszunk, így a gyerek valóban ehet abból az ételből is, amelyet mi felnőttek választunk.

♥ Természetesen akkor sem történik tragédia, hogyha alkalmanként valóban rántott hús és sült krumpli kerül a gyerek tányérjára az éttermi étkezés alkalmával. Lehet, hogy pont ezt nem készítjük el otthon, így ez számít különlegességnek. Ilyenkor igyekezzünk némi zöldséget is rácsempészni, hogy kissé felturbózzuk.

Forrás: Wiktory / Shutterstock

♥ Vigyünk elviteles dobozt, amiben hazavisszük a maradékot, amit a gyerek meghagyott. Jól jöhet ez akkor is, ha felnőtt adagot kérünk neki, de így a felét kb. eltehetjük másnapra vagy vacsorára. Ezzel sokat teszünk az ételpazarlás ellen, nem termelünk felesleges hulladékot az éttermi elviteles dobozzal (kivéve, ha a Rakun dobozközösség tagjai vagyunk), és egyben jó példát mutatunk a gyereknek, ez válik számára is természetessé.

♥ A desszertek közül próbáljunk olyat választani számára, ami valamilyen gyümölcsöt is tartalmaz, esetleg túrót, joghurtot vagy olajos magvakat. Ilyenek a különféle pohárkrémek, pudingok, rétesek és gyümölcssaláták. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek