Megmaradt a húsvéti csokoládé, a sonka és kalács? Így változtassuk őket új fogássá

Még ebben a szokatlan húsvéti helyzetben is elkerülhetetlen, hogy megmaradjon a hűtőben pár szem főtt tojás, néhány szelet sonka, egy kis sajt, és annál aki főtt csülökkel ünnepelt, szaftos, csontról leolvadó csülökhús. Mivel ételt pazarolni ilyenkor sem szabad, az elkövetkező napokra érdemes olyan ételekben gondolkodni, amikhez felhasználhetjuk ezeket a maradékokat. Mutatunk hozzá pár trükköt és receptet.

A csokitojások és táblás csokoládék esetében nem megyünk annyira bele a részletekbe, hiszen aki össze tud állítani egy egyszerű, alap muffin tésztát, az a különböző töltött tojásokat belerejtheti a muffin közepébe. Betakarja még egy kanál tésztával és már mehet is a sütőbe a megadott ideig. De ugyanezt a bújtatós játékot el lehet játszani egy kevert piskóta tésztával is, amibe általában meggy kompótot, vagy barackot tennék. Most menjen bele több különböző apró csokitojás, és máris felhasználtuk a maradékot (így nem is kísértenek majd, hogy este 10-kor rájárjunk a csomagra.)

Így is lehet muffint sütni, a kombinációk szinte határtalanokForrás: Shutterstock.com

A másik lehetőség, ha a táblacsokikból, vagy a fejevesztett maradék nyuszicsokoládéból (ha vegyítjük, lehetőleg mindkettő legyen tejcsokoládé, vagy külön étcsokoládé) fondut készítünk. Első lépésként törjük össze a csokikat. Körülbelül 30 dkg csokoládéhoz kell 2,5 dl tej és 1 dl tejszín. A kettőt forraljuk fel, majd adjuk hozzá az összetört csokoládét és 5 dkg vajat. Kevergessük kis lángon egészen addig, míg síma krém nem lesz belőle. Ebbe már mártogathatjuk a maradék, kockákra vágott kalácsot, esetleg áfonyát és körte darabokat, ha van még a hűtőben.

Mit kezdjünk a főtt tojással?

Akár festett akár nem, az íze egyre megy, persze nem 2 hét után, de a héten még bőven megehető. Többek között készíthetünk belőle majonézes tojássalátát, felhasználhatjuk a következő rakott krumplihoz, vagy összedobhatunk belőle és a maradék sonkából egy pazar Benedek tojás (Egg Benedict) változatot. 

Benedek tojás változat - IllusztrációForrás: Schutterstock.com

Egy kedves ismerősünktől vettük az ötletet, aki szintén nem szeret maradék ételt kidobni. A kiadós szendvics ebben a változatban nem buggyantott tojással, hanem a megmaradt főtt tojással készült és bacon helyett egy szelet vastagabb főtt sonkával. Azzal kell dolgozni, ami otthon van címszó alatt, most a hollandi mártás is kimaradt, helyette egy francia alapmártás, a besamel került a kenyérre.

A recept szerint megpirított, majd megvajazott két szép szelet félbarna kenyeret, arra feküdt fel a sonka. Majd érkeztek a főtt tojás szeletek, két-három evőkanál besamel mártás, amit sóval, fehérborssal és szerecsendióval fűszeretett. Végül pedig egy jól olvadó, de nem mozzarella jellegű sajt került a tetejére. A szendvicstornyot végül a sütő grill fokozatán ropogósra megsütötte. Ennél tökéletesebb, maradékból készült brunch ételt nehéz összedobni.

Pásztorok pitéje csülökből

E cikk írójánál a pásztor pite (Shepard's pie) azért hatalmas kedvenc, mert tényleg szinte minden finom maradékkal el lehet készíteni. Jó akkor ha van egy féltálca darálthús és egy kis zöldborsó a mélyhűtőben, és a korábbi napról megmaradt a krumplipüre, vagy a főtt krumpli (de akár még karfiolpürével is elkészíthető). A piacon vett maradék gomba és sárgarépa is jól jön, és a megkezdett sürített paradicsom konzerv is; a palack alján várakozó vörösborról nem is beszélve.

A pásztor pite alaprecept szerint, darált hússalForrás: Shutterstock.com

A pásztor pite lényege, hogy készítünk egy fűszeres ragut a vöröshagymán megpárolt darált húsból, amihez hozzá adjuk a gombát, a lereszelt vagy kockákra vágott sárgarépát, a borsót és a vörösbort, illetve a paradicsompürét, ami jó ízt ad a szaftnak. Ha ez összefőtt, elterítjük egy tűzálló tálban.

Ha frissen készítjük a krumplipürét, akkor adagtól függően a vaj mellé üssünk bele 1-2 tojást, illetve reszelhetünk bele egy kis parmezán sajtot is. Ettől tartja majd meg a formáját sütés közben. Az eredeti receptet még Gordon Ramsey szuper katonás és kapkodós receptvideójából lestük el:

Legutóbb pedig a maradék csülökhússal próbáltuk ki a receptet. A különbség csak az összeállításban volt. Az összetépkedett füstös ízű húst csak a végén adtuk a raguhoz, miután a zöldségek már finoman megfőttek. Alaposan összeforgattuk a hozzávalókat, majd mehetett rá a burgonyatakaró. Végül 180 Celsius fokon addig sütöttük, amíg a krumpli teteje meg nem pirult. Jól illik hozzá egy zöldfűszeres, olívaolajos saláta és egy pohár száraz vörösbor.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek