10 éve mutatkozott be az egri bikavér fehér párja

Egy évtizeddel ezelőtt még útkeresésben volt az Egri borvidék. Az egri bikavér biztos pontnak számított a vörösborok mezőnyében, de a borvidéken, ahol régi hagyományokra tekint vissza a házasítások készítése, elkezdték keresni a híres vörösbor fehér párját.

10 éves az Egri CsillagForrás: Busák Attila

Bár a borvidéken nincs egy kiemelt fehérszőlő-fajta, ami önmagában, területileg és mennyiségileg is meghatározó lenne, az ültetvények közel 45%-án máig fehér fajtákat művelnek. Ebből adódott a felvetés, hogy az egri bikavér mintájára a résztvevő pincészetek készítsenek egy házasított egri fehérbort, méghozzá közös márkanév alatt – olvasható az Egri Borműhely sajtóközleményében.

Így a borkedvelők 2011-ben megkóstolhatták az egri csillagok első évjáratait. A kezdetekkor tíz pincészet csatlakozott az összefogáshoz, majd az egymást követő években ez a szám fokozatosan nőtt, és ma már legalább 25 birtok készít egri csillagot.

Az egri csillag ismérve, hogy minimum négyféle szőlőfajtából kell állnia a házasításnak, amelynek legalább a felét Kárpát-medencei fajták teszik ki.

A borkedvelők három kategória, a classicus, a superior és a grand superior közül választhatnak. A classicus általában friss, üde, intenzív gyümölcs- és virágaromákat mutat. A superior már egy koncentráltabb, hordós érlelést kapó tétel, a grand superior pedig attól lesz igazán izgalmas, hogy minden belekerült szőlő egy dűlőről származik.

Elérkezett a tavasz, így mostantól a legújabb egri csillagok is kóstolhatók. Ezeknek a bemutatóját március 15-én tartották egy online Egri Csillag Fellövés keretében, ami már visszanézhető az esemény Facebook oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek