Éttermek, ahol barlangfalakról lóg a kristálycsillár és az égboltra nyílik a plafon

Sokféle izgalmas étteremről írtunk már itt az oldalon, nem egy ezek közül éppen a szokatlan helyszínválasztással tűnt ki. A barlangok hónapjának következő cikkében most olyan sziklaüregeket mutatunk, ahol nemcsak a természeti képződmények szépségén lehet ámuldozni, hanem még egy jót is lehet vacsorázni közben.

Koktél thaiföldi panorámával

Hatalmas bónuszt mutatnak fel azok az éttermek, melyek teraszáról a kilátás is gyönyörű. Ha valahol úgy lehet leülni, hogy közben a szemünk is megpihenhet a mesés látványon, azzal máris jól indít a hely, és ez alól nem kivétel a thaiföldi Rayavadee Krabi Dining Grotto sem. Persze náluk még egy extra van, az a bizonyos barlangi háttér, mivel az étterem egy része egy mészkőszikla mellé és alá épült. A vendégek a Phra Nang Beach homokos partjára és az azon túl hullámzó türkizkék vízre látnak rá, míg hátuk mögött és mellettük szinte függőlegesen magasodik a csipkézett, fehér sziklafal.

Rayavadee Krabi Dining GrottoForrás: www.rayavadee.com

Ide nemcsak vacsorára lehet érkezni, hanem ebédre vagy egy laza barbecue-ra is, de azt is megtehetjük, hogy csak beülünk a kedvenc könyvünkkel az egyik párnázott karosszékbe és koktélok társaságában töltjük a délutánt. Az étlap kellemesen vegyes, a thai fogások mellett van rajta például vegán hamburger is.

Vacsorázzon egy vulkánban!

A Jameos del Agua tökéletesen aknázta ki a környezeti adottságokat. A helyszín a Kanári-szigetek, közelebbről Las Palmas egyik vulkanikus alagútja. Sose hinné az ember, hogy ilyen helyen egyáltalán kirándulni lehet, pedig akik ideálmodták a helyet, stílussal is tették, és megteremtették a nyugalom és a kényelem színterét ott, ahol korábban fortyogó lávafolyam csordogált.

A Jameos del Aguát tágas terek jellemzik, itt nem kell azzal az érzéssel viaskodni, hogy mindjárt a fejünkre szakad a plafon. Plusz az akusztikája is remek, így gyakran tartanak koncerteket is. Az asztalok a barlang nyílásának közelében vannak, míg a másik oldalról egy rezzenéstelen víztükrű kis tóban tükröződnek a sötét sziklaalakzatok.

Jameos del AguaForrás: NICOLA MESSANA PHOTOS/Shutterstock

Ami a gasztronómiai vonalat illeti, az étteremben elsősorban rákot és halat szolgálnak fel, de van kifejezetten vegán menüjük is. Igaz, már azzal se nagyon lehet mellélőni, ha a borlapról választunk valamilyen hangulatunkhoz illő bort.

A csillagfényes kenyai barlang

Az Ali Barbour's Cave Restaurant-ban sem lesz senkinek klausztrofób érzése, mivel a kenyai éttermet egy nyitott tetejű barlangban rendezték be. A falak körülbelül 10 méteres magasságban nyílnak szét, így esténként vacsora közben látni lehet a csillagpöttyös eget. A hangulatot a berendezés is aláhúzza, nincsenek például erős fények, csupán néhány lámpa és az asztalokon egy-egy üvegbúrával védett gyertya. Hófehér terítők, néhány jellegzetesen helyi kiegészítő, és ennyi, a többit a nem mindennapi helyszín adja.

Ali Barbour's Cave RestaurantForrás: Ali Barbour's Cave Restaurant/Facebook

Az étlapon nemzetközi fogások vannak, de elsősorban mégis a tengeri herkentyűkre szakosodtak. Lehet vegetáriánus fogásokat választani, vagy akár többféle húsételt, desszertnek pedig valamilyen csábító finomságot, például mangó sörbetet. Az asztalfoglalás mindenképpen ajánlott, ahogy arra is megkérik a kedves vendégeket, hogy ne strandpapucsban és bikiniben érkezzenek, hanem lehetőleg kényelmes, de rendezett ruházatban.

A tengerre hangolt hotel

Az olasz csizma sarkánál, annak is inkább a felső végén, a Bari melletti Polignano a Mare mondhatja magáénak a Ristorante Hotel Grotta Palazzesét. Elég egyetlen pillantás a képekre, hogy azonnali és mély szerelembe essünk a hellyel, ami egy tengerparti sziklára épült hotel és étterem. A szálloda szobáinak óriási ablakai vannak, melyeken keresztül ott suttog és hullámzik az Adriai-tenger, és a belső terekben is mindent hófehérre és égszínkékre hangoltak az ágyneműtől a tükörfényű padlón át a falon lévő képekig.

Ristorante Hotel Grotta PalazzesseForrás: www.grottapalazzese.it

Ezt a hangulatot viszi tovább a tenger felé nyitott, sziklaboltozatos étterem is, ahol fehér terítők mellett, fehér fényű lámpák, és persze a fehér sziklafalak között költhetik el vacsorájukat a vendégek. Nem is kérdés, hogy aki innen akar a naplementén merengeni, annak bizony muszáj lesz asztalt foglalnia, mert a hely magáért beszél – és akkor még nem is ejtettünk szót a tiramisuról, amely friss eperrel, madagaszkári keserű csokival, ropogós zöldcitrommal és tengeri sópelyhekkel megőrjítve érkezik az asztalunkra.

A törvényen kívüli legendája

Az angol Marsden Bay is büszkélkedhet egy barlangban lévő étteremmel, sőt, ez a hely még egy kicsit extrémebb is mint a többi, mivel nem természetes képződményről van szó. A hatalmas lyukat még 1782-ben robbantotta a tengerparti sziklába egy különc házaspár, egész egyszerűen azért, hogy ingyen lakáshoz jussanak. Később sokszor gazdát cserélt az üreg, majd a 19. században egy kis panziót alakítottak ki benne.

Mivel az első tulajdonos, „Robbantó" Jack sokszor került összeütközésbe a törvénnyel, rengeteg legenda kering róla és a helyről, még egy kísértethistória is fűződik a nevéhez, mely szerint saját cimborái ölték meg végül. Állítólag egy hordóban lógatták fel – nagyjából ott, ahol most a szikla tetejét és alját összekötő lift van –, majd hagyták éhen halni.

A nászutas lakosztály egy részleteForrás: www.marsdengrotto.com

Ma a The Grotto egy hotel, egy étterem, egy kávézó és egy tengerparti bár keveréke. Sokakat vonz a hely kissé hátborzongató históriája, de az a kissé különös hangulat is, ami beltéren fogadja az embert, hisz a falaknak csak egy része épült viszonylag frissen, sok helyen viszont még mindig a csupasz sziklát láthatja a kedves vendég.

A kristálycsilláros barlang

A Dominikai Köztársaság fővárosában Santo Domingóban is találunk egy éttermet, amiről elsőre csak a cégtáblája alapján lehet tudni, hogy miről is van szó. Merthogy a kovácsoltvas kapubejárón túl csupán sokféle trópusi növényt látunk elsőre a kertben, meg egy lépcsőt, ami lefelé vezet. A felkészültebbek viszont azt is tudhatják, hogy az El Mesón De La Cava bejárata egy olyan barlangba vezet, ahol kristálycsillár függ a plafonról és változatos nemzetközi fogások közül lehet válogatni a grillezett poliptól a marhasültig.

El Meson de la CavaForrás: El Meson de la Cava/Facebook

A kristálycsillár nem vicc, a fekete-fehér alaptémára felhúzott berendezés hangulatának lekerekítésében fontos szerepe van, csakúgy mint a kisebb barlangi zugban ferdén a sziklafalra erősített fáklyáknak. Menü tekintetében az egyik legérdekesebb megoldás, hogy a barlangnak, vagyis a beltérnek és a terasznak külön étlapja van, ez utóbbin ugyanis reggelizni is lehet. Persze, egy ilyen helyre elsősorban mégiscsak a barlang miatt érkezik az ember.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek