A francia pékek szeretnék, ha világörökség lenne a bagett

A bagett éppúgy jelképezi Franciaországot, mint az Eiffel-torony, és talán hamarosan csatlakozhat is az UNESCO kulturális kincseinek listájához. A Francia Pékek Szövetsége ugyanis benyújtotta a kérelmét, hogy vegyék fel az immateriális kincsek rangsorába. A bagett két vetélytárssal áll szemben: a párizsi horganyzott háztetőkkel és a Biou d'Arbois borfesztiváljával. Franciaország kulturális minisztere márciusban teszi meg az ajánlását.

Az Eiffel-toronyról és a bagettről is csak Franciaország juthat az eszünkbeForrás: jens Teichmann/Pixabay

"A jó, hagyományos bagett elkészítésének egyetlen titka sincs" – mondta Mickael Reydellet, nyolc pékségnek a tulajdonosa. "Időre van szükség, a sütés helyes módjára, hozzáértéshez, és jó lisztre, adalékok nélkül" – tette hozzá.

Körülbelül 6 millió bagettet értékesítenek naponta Franciaországban, de Dominique Anract, a Pékek Szövetségének elnöke szerint ez a kulturális szokás veszélyben van. Az 1950-es évek óta mintegy 30 000 pékség zárt be, amikor a szupermarketek átvették a hatalmat. Franciaország pékségeit az elmúlt évben nagy mértékben sújtották a COVID-19 korlátozásai is. Mint Reydellet elmondta:

Ez a cím megnyugtatná a pékeket, és ösztönözné a következő generációt."

 Az UNESCO szellemi örökségeinek listáján már szerepel egy Iránban és Kazahsztánban ősi módszerekkel készített lapos kenyér, a belga sörfőzés mestersége, valamint a nápolyi pizza – írja a CNN.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek