Burger, sült krumpli, gyros: tényleg annyira károsak a gyorsételek? Dietetikus válaszol

A gyorséttermi ételek, avagy a fast foodok jelentik az étrendünk kísértésre csábító, mégis sokszor igen vágyott, ördögi eledeleit. Vajon tényleg ennyire megvetendők, vagy néha, kis módosítással azért élvezhetjük ezeket? Dietetikus kolléganőnk erre is válaszol.

A gyorséttermi étkezés a fejünkben valamilyen nagyon negatív képpel olvad össze. Persze, ennek is megvan az oka. Az itt kapható ételek többsége a bő olajban sütött, panírozott összetevők és köretek miatt nem kevés zsírt és sót tartalmazhatnak, vagy éppen az élelmi rost túl kevés bennük, ha például finomlisztből készül a buci, vagy ha a zöldség csak mutatóban van az adott hamburgerben. Ráadásul az üdítők többsége cukrozott, és a desszertek sem cukormentesek. Mivel az idő érték, ezért a már előkészített alapanyagok csak egy gyors hőkezelést kapnak, így kerülnek olyan gyorsan a vevő elé.

Egy klasszikus összeállítás, de persze kóla és sült krumpi nélkül is megkapjuk az ízélménytForrás: Schmidt Judit

Dietetikus a gyorsétteremben?!

Ahhoz, hogy értsük, milyen megbélyegzően gondolkodnak sokan a gyorséttermekről, íme egy saját történet. (Nem, most nem azt fogom elmesélni, amikor annyira rosszul lettem a szürkemarha burgertől, hogy majdnem viszontláttam, mert bár ilyen is történt, ez egyszeri eset volt). Évekkel ezelőtt egy barátnőmmel, aki történetesen maga is dietetikus, az egyik legismertebb gyorséttermi lánc belvárosi bevásárló központban található éttermében beszélgettünk. Közben kávét ittunk, más nem volt az asztalon. Arra jött egy ismerősöm, aki odaköszönt, és közben hangosan felkiáltott: nahát, a dietetikusok is itt (kimondta az étteremlánc nevét) esznek!? Igen, mondtam, és kávét isznak. Mert történetesen az illető azt nem figyelte, mit rendeltünk, egyből a sztereotípia jött elő benne, hogy biztosan "bort iszunk és vizet prédikálunk". Ezért nem is hibáztattam, nyilván a poén így volt ütős.

Pedig valójában azt sem szégyelltem volna, ha éppen hamburgert eszünk kis krumplival, mert egyrészt ez nem túl gyakori esemény, másrészt nem elegáns és nem vezet sehova egyetlen étkezés alapján megítélni valakinek az étrendjét. Mindenesetre ez az eset is jól mutatta, hogy milyen a gyorséttermekről alkotott általános vélemény.

Havonta egyszer beleférhet

Nem célom dicsfényben feltüntetni a gyorséttermi kínálatot, de azt fontos hangsúlyozni, hogy az utóbbi években igen sok fejlesztés, újítás történt ezeknek a cégeknek az életében is. A legtöbb helyen korszerűsítették például a felhasznált sütőzsiradékok minőségét (emlékezzünk arra, amikor a transz-zsírsavakkal keltünk, feküdtünk), csökkentették az ételek sótartalmát (ezt érezzük is, hiszen már nem olyan intenzív a sült krumpli íze), és változatosabbá tették a kínálatot: megjelentek a gluténmentes, a vegetáriánus, a vegán, a halas és egyéb, az egyes speciális étrendekbe beillő ételek is. 

Forrás: DanaTentis / Pixabay

Mivel egyetlen étkezés még nem dönti romba a jól felépített étrendünket, így a gyorséttermi étkezések is részesei lehetnek a kiegyensúlyozott, vegyes étrendnek. De tényleg csak akkor, ha nem túl gyakoriak ezek az étkezések – legfeljebb havi egy-két alkalmat jelentenek –, és közben odafigyelünk arra, hogy mit választunk.

Nincs tökéletes étrend

Néha mindannyiunknál becsúszik egy-két olyan étkezés, amire annyira nem vagyunk büszkék. De van, hogy pont azt érezzük, most egy kicsit lazítani szeretnénk, ezért megengedőbbek vagyunk magunkkal. És az ilyen napokkal nincs is gond, amíg egészségesek vagyunk! Természetesen, ha orvosilag indokolt okból valamilyen speciális étrendet kell követnünk, akkor persze jobban oda kell figyelni, nem ehetünk akármit. Szerencsére ma már a menüben, az étterem honlapján vagy a kínáló tálcán is elérjük a pontos allergén összetevőket, adott esetben az egy adagra vonatkozó energia- és tápérték adatokat is, ami segíti a megfelelő választást.

De még egy diéta mellett is adódhat olyan alkalom, amikor nincs idő egy teljes éttermi menühöz, és egy gyorsan, mégis tápláló, finom ételre van szükségünk. Ilyenkor kézen fekvő egy-egy útba eső gyorsétterem, vagy pandémia alatt a házhozszállítás.

Hogyan válasszunk jól?

Összeírtam néhány javaslatot, hogyan érdemes választani, ha az íz mellett azért az egészségünk megőrzése is cél. Az egyszerűség kedvéért olyan gyorséttermekre vonatkoznak ezek, amelyek a klasszikus, sült krumpli-hamburger kombinációt kínálják.

Forrás: Free-Photos / Pixabay

1. Cukrozott üdítő helyett érdemes megbarátkozni az ásványvízzel. Köztes megoldás a 100%-os gyümölcslé lehet, bár mivel a gyümölcs természetes cukortartalma miatt ez sem "nullkalóriás", egy nagy menü esetén azért ezek energia- és szénhidráttartalmával is számolni kell.

2. Imádjuk a sült krumplit, de elégedjünk meg a kis adaggal! Ahol lehet, kipróbálhatjuk köretként az édesburgonyát is, de figyelem, ezt is olajban sütik, és semmiképpen sem low carb, vagyis szénhidrátcsökkentett.

3. Jobban járunk, és még így is jól fogunk lakni, ha köretnek salátát kérünk. Persze miért is kellene egy már alapból kiadós szendvics, hamburger mellé még plusz köretet is kérni? Lehet, hogy csak a megszokás miatt? Nos, ugyanilyen jól át lehet szokni a salátára is!

4. A desszertet engedjük el! Csábító gondolat megtoldani a menünket még egy shake-kel, jégkrémmel, brownie-val, egyebekkel, de ha tényleg csak egy ebédre ugrottunk be, akkor nem szükséges még a desszert is. Ha erről lemondunk, az egyéb ízélmény aznapra bőven meglesz.

5. Mondjuk nemet a dupla húspogácsára! Napjainkban sok szó esik arról, hogy túl sok húst fogyasztunk, és ez többnyire igaz is. Ne dőljünk be a marketingnek vagy az eladónak, nem éri meg kis felárért cserébe egy dupla adag húsos hamburgerrel kényeztetni az ízlelőbimbóinkat. Elég a szimpla mennyiség is, és ha lehet, válasszuk inkább a csirkét vagy a halat. A burger nem lesz a több hústól sokkal finomabb, ellenben nagyon eltelít étkezés végén. A dupla szelet hús még akár akkor is felesleges, ha aktívan sportolunk, mert akkor sem feltétlenül duplázódik a fehérjeszükségletünk.

6. Próbáljuk ki a vegán fogásokat! A fenntartható és a flexitariánus étrendbe is jól passzolnak az egyre több cég kínálatában felsorakozó vegetáriánus/vegán burgerek. Ezek a növényi alapú vegaburgerek ízben elég jól hozzák a megszokott hamburgeraromát – hála a sok zöldségnek és a fűszereknek –, mégsem keltenek felesleges frusztrációt, szorongást azokban, akik sajnálják az állatokat, és kellemes változatosságot kínálnak azon mindenevőknek, akik nyitottak az újdonságokra, és szívesen lemondanak a húsról, ha az ízben nem kell kompromisszumot kötniük.

7. A rántott húsos helyett inkább a grillezett húsos verziót válasszuk! Ezzel máris csökkentettük a zsírok mennyiségét, és döntésünkért az emésztőrendszerünk is hálás lesz.

Forrás: Romjan Aly / Pixabay

Ha nem jutunk el a kedvenc gyorséttermünkig, és rendelni sem szeretnénk, de van némi érzékünk a konyhai kísérletezéshez, akkor akár otthon is süthetünk hamburgerbucit és hamburgerpogácsát. De azt is megtehetjük, hogy teljes kiőrlésű/korpás/szezámmagos zsemlét veszünk, és hozzá előkészített húspogácsát a hentesnél, vagy fagyasztottat az üzletben. Innentől az ízesítés már a mi szánk íze szerint alakul. Persze a többi gyorsétel, a pizza, gyros és egyebek is ugyanolyan finomak tudnak lenni, ha otthon készítjük el. Így ezzel is pótolhatjuk azt az élményt, amit ezek a gyorséttermek nyújtanak.

 

Karantén burger 2.0Forrás: Travelo / Fillinger
Így készítsen otthon piaci burgert!
Tavaly áprilisban a Burger King karantén Whopper szendvics készítésére buzdította az embereket, amelyen gasztro rovatért felelős kolléganőnk annyira fellelkesedett, hogy egy kis csavarral el is készítette saját konyhájában. Édes hamburgerzsemle helyett egy levegős, ropogós cibattát választott, a salátáért, bébiuborkáért és lilahagymáért piacra ment, a hús egy sertés-marha darált mix lett, a hamburgerszósz pedig ketchup és majonéz pikáns keveréke. A receptért és az eredményért ide kattintsanak!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek