Ha a tiltás ellenére kinyitnak, egyhavi állami támogatástól esnek el a francia éttermek

A francia étteremtulajdonosok ott tartanak, hogy a szabályok áthágására buzdítják más vendéglátóhelyek üzemeltetőit is az október 30. óta érvényben lévő hatósági bezárások miatt. Bár elvitelre ők is kiszolgálhatnak és házhoz szállítást is vállalhatnak, február közepe előtt Franciaországban sem várható a jelenlegi korlátozások enyhítése, a közös étkezést a kormány továbbra is kiemelt kockázatnak tekinti.

Brasserie és bar a Boulevard Saint Germain-en, PáriszbanForrás: Jerome LABOUYRIE / Shutterstock.com

Az elmúlt héten országszerte több étterem is úgy döntött, hogy megnyitja a belső tereit a vendégek előtt. Többen az internetre is feltöltöttek olyan videókat, amin látható, hogy az asztaloknál ülnek a vendégek. Párizsban a hétvégén 24 illegálisan megnyílt vendéglátóhelyet büntettek meg emiatt.

A francia kormány pénteken jelentette be, hogy a koronavírus fertőzőbb variánsai miatt még jobban megszigorítja a korlátozások ellenőrzését, és nemcsak az éttermeket figyelik majd, hanem az üzleteket és a vásárlók számát is. Aki nem tartja be a szabályokat, először pénzbüntetésre, majd hatósági bezárásra számíthat – olvasható a Connexionfrance.com cikkében, amely szerint február elsején 2000 étterem nyitott volna ki országszerte, tiltakozásul az újabb hosszabbítások miatt.

A pénzbírságoktól és a francia kormány által előzetesen beígért egyhavi támogatás megvonásától tartva, végül egy étterem és bisztró sem nyitott ki teljesen – közölte a Le Figaro hírújság. Az MTI kedden arról írt, hogy Franciaországban a kényszerszabadságra küldött dolgozók teljes fizetésüket megkapják a hatósági zárlat idején, a vállalkozóknak, így az étteremtulajdonosoknak pedig vagy havi 10 ezer eurós kártérítést, vagy a 2019-es forgalmuk 20 százalékának megfelelő összegű támogatást utal havonta az állam, ez utóbbi felső határa havi 200 ezer euró.

Egyes helyek ugyanakkor szimbolikusan megnyitottak Franciaországban, bábukkal és nagy plüssállatokkal, de vendégeket nem fogadtak az asztaloknál, inkább elvitelre kínálták fel az ételeiket.

Budapesten szintén a tömeges újranyitás mellett tüntettek az üzemeltetők és vendéglátósok a Hősök terén. Az első gyűlést január 31-én, a másodikat február elsején tartották, de a hvg.hu cikke szerint ezek sem érték el a kívánt hatást, hasonlóan a francia fellépéshez. Bár néhány vendéglátóhely megnyitotta a kapuit, az érvényben lévő jogszabályok értelmében ezzel 1 és 5 millió forint közötti büntetést, valamint a hely fél- illetve egy évre történő bezárását kockáztatták.

A korábbi bejelentések ellenére Horvátországban sem nyitottak ki a vendéglátóhelyek február elsején. A horvát sajtó szerint ennek az oka, hogy a járványügyi szabályok megszegéséért 20 ezertől 70 ezer kunáig terjedő pénzbírságra számíthatnak. A hétvégén még arról szóltak a hírek, hogy Zágrábban száz, országszerte pedig ötezer kávézó és étterem tervezi, hogy kinyit a korlátozások ellenére – írta az Ujszo.com. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek