Erre a 10 receptre kerestünk a legtöbbször tavaly a Google szerint

A Google minden évben közzéteszi az elmúlt év legkeresettebb receptjeit. 2020-ban, nem meglepő módon a kenyerek voltak többségben a top 10-es listán. A keresések alapján nem csak Magyarország lett a több ezer pék és hobbiszakács hazája pár hónap alatt. A globális listán találunk a kovászos kenyértől kezdve az egyszerű receptúrájú, lisztből, vízből és sóból készült lepénykenyérig sok mindent.

Forrás: Shutterstock.com / Elena Veselova

De az első, legtöbbet keresett recept mégsem egy kenyérfajta, hanem a Dél-Koreából világhódító útjára indult dalgona kávé lett – olvasható a Finedininglovers.com összefoglaló cikkében.

Íme a 2020-as év 10 legtöbbet keresett receptje a Google-n:

1. Dalgona kávé

A kávéhab, ami meghódította a világot, de nem azért mert annyira kifinomult lenne, hanem mert remekül lehet fotózni. Jól mutat egy pohárnyi növényi tejre halmozva, a tiramisu jellegű desszertek és torták tetején, vagy egyszerűen a habverő lapátjain.

Elkészítéséhez ugyanis nincs szükség whisky-hordóban érlelt kávéra Vietnamból, sem profi barista kellékekre; elég hozzá két evőkanál instant kávépor, két evőkanál édesítő vagy cukor, ugyanennyi forróvíz, és persze egy habverő. A gusztusos, habos látvány pedig magáért beszél.

2. Ekmek

Ez a török kenyérfajta lett a második legkeresettebb recept a Google listáján. A recept szerint a liszt, a méz és az olívaolaj adják a fő alapanyagait.

3. Kovászos kenyér

Bár nem az első helyen, mégis dobogós keresést eredményezett a kovászos kenyér receptje, és valószínűleg vele együtt a kovász nevelés mikéntje is.

4. Pizza

Természetesen a pizza sem maradhatott ki a sorból, hiszen ha már kenyeret sütünk otthon, akkor egy pizzát is össze tudunk dobni. Főleg akkor, ha rendelünk hozzá pár jófajta alapanyagot és kelléket, mint amilyen a pizzasütő vaslap.

5. Lahmacun

Na ez az, amikor a kenyérsütés, a pizzadagasztás és a török konyha lényege találkozik. A törökök szaftos, húsos pizzavariációjára szintén nagyon sokan gugliztak rá a karanténidőszak ideje alatt.

6. Sörös kenyér

Az élesztőt felváltó sör, a jófajta liszt és a vaj keveréke sok hobbiszakácsot megihletett 2020-ban. Itthon karanténkenyér néven is megfuttatták.

7. Banánkenyér

Délutáni édességek terén a banánkenyér receptje vitte a prímet. Bár már egy szeletnek is magas a kalóriatartalma, néha talán megengedhető egy pohár tea mellé. Például Mautner Zsófi receptjét bátran ajánljuk olvasóinkat, mert nagyjából minden hozzávaló megtalálható legtöbbünk kamrájában, legfeljebb az érett banánt és a csokicseppeket kell külön beszerezni hozzá.

8. Pita

A pita kenyér sem maradt le a Google listájáról. A roston sütött húsok és saláták remek kísérője egyszerűen, gyorsan elkészíthető.

9. Briós
Nem pont kenyér, de azért majdnem. Nálunk inkább reggeli péksüteményként fogyasztják, és pár éve jóval nagyobb keletje volt, mint mostanában; de édeskés kalácsszerű tésztája sokakat még ma is otthoni sütésre sarkall.

Forrás: Shutterstock.com

10. Naan kenyér

A perzsa "naan" szó kenyeret jelent, a recept pedig Iránból származik, és egész Közép-Ázsiában, illetve az indiai szubkontinensen is elterjedt. Mi elsősorban azért szeretjük, mert sokféle ízesített (vajas, fokhagymás, chilis, zaataros) verziója is létezik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek