Dániában most ünneplik a kolbászoskocsik 100 éves jubileumát

Száz éve jelentek meg először a dán fővárosban az azóta Koppenhága városképének szerves részévé váló hot dog árusok - olvasható a Reuters.com cikkében. A pontos dátum január 18., ekkor jelent meg az utcákon az úgynevezett polsevogn (szó szerinti fordításban kolbászoskocsi) első hat példánya.

Johns Hotdog Deli Koppenhágában a Központi Pályaudvar mellettForrás: Ritzau Scanpix / AFP / Mads Claus Rasmussen

Az ötlet Németországból származott, ahol már a 19. század közepétől működtek ilyen egységek. A dánok a hot-dogokat és más kolbászos specialitásokat árusító gyorsbüféket ma már nemzeti kultúrájuk szerves részének tekintik.

A guruló büfék, melyek ma is olyan könnyűek és egyszerűek, hogy gyalog is el lehet húzni őket a kijelölt helyükre, az 1960-as és 1970-es években élték virágkorukat, amikor rengetegen fogyasztották az itt elérhető gyors és meleg ebédet.

Ekkoriban mintegy hétszáz ilyen kocsi működött Dániában, ma azonban nagyjából százan vannak. Ezek között találni olyan bódékat, ahol a legklasszikusabb értelemben vett hot dogot lehet kapni, és olyat is ahol többféle kolbászt sütnek - pulykát, sertést és teljesen vegán változatot is, ahogy azt a videóban is elmondják és mutatják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek