Ezek lesznek 2021 legnépszerűbb konyhai alapanyagai és gasztrotrendjei a szakértők szerint

Egy évvel ezelőtt a világ séfjei és gasztrogurui az alkoholmentes koktélok, a családias éttermi élmények és a degusztációs menük hódítását ígérték, de akkor még senki sem tudta, hogy 2020 közepétől bezár a világ, mi pedig nemhogy koktélozni, de még a pékségbe sem mehetünk majd le egészségügyi óvintézkedések nélkül. Most egy kicsit visszafogták magukat a szakemberek, és inkább az érdekes, ízutazásra hívó alapanyagokat, illetve az olyan étkezési szokásokat jelölték meg a 2021-es évet meghatározó gasztrotrendjeiként, amiket eddig megszokottnak véltünk. 

Személyre szabott fogások

Ahogy egyre több és több vendég érzi magát biztonságban, és jár majd vacsorázni az újranyíló éttermekbe, a régi menük már nem biztos, hogy kielégítik az elvárásaikat. Nagy valószínűséggel valami olyat várnak majd, amit csak nekik állítottak össze, amiért azt érezhetik, érdemes volt kimozdulni a házból. Azok az éttermek is jól járnak majd, melyek meg tudják oldani, hogy elkülönített, kis csoportoknak, baráti társaságoknak alkalmas teret hozzanak létre az étteremben vagy a teraszon. Például olyat, mint amivel a járvány elején az amszterdami Mediamatic ETEN étterem jelentkezett.

Házhoz megy az éttermi élmény

2020-ban a világ számos éttermének egy pillanat alatt döntenie kellett, hogy át tud-e állni a kiszállításra és az elviteles ételkiadásra. Volt, aki úgy döntött, hogy nem is vág bele, mert a fogásait nem tudta volna úgy prezentálni, ahogy azt az étterem minősége szükségessé tette; és volt olyan is, aki 90-95 százalékban kész ételeket szállított ki. Így a megrendelő egy rövid főzési élményt is kapott az egyébként kifogástalan vacsora mellé.

Megjelent a kiszállítási palettán a "házhoz hívott séf" is, és a szakemberek szerint ezek a trendek egyelőre meg is maradnak, amellett, hogy újra elkezdünk majd éttermekbe járni. A család számára csomagolt éttermi ételeket szintén maradandó trendnek tartják, ahogy a növényi alapú, egészséges fogások hódítását is.

A Foodandwine cikkében megszólalt séfek és étteremvezetők szerint 2021-ben is tendencia lesz a kreativitás, vagyis annak kikísérletezése, hogy hogyan legyenek a kiszállított ételek ugyanannyira menők, mint az étteremben.

A "comfort food", vagyis a lélek eledele

A cikk szerint több séf és gasztroblogger is azon a véleményen van, hogy az emberek szíve az olyan ételek felé fog húzni, amik nemcsak a hasat, de a lelket is megtöltik egy kis nyugalommal. A klasszikus pizzáktól kezdve, a retroburgereken, a lángoson és a palacsintán keresztül egészen a mini bográcsos halászléig bármi jöhet, csak finom legyen, ne nekünk kelljen elkészíteni és ne otthon együk meg a négy fal között.

A tofu mindent visz 2021-ben is

A tofu nem újkeletű dolog, de a hivatalosan is elfogadott mesterséges csirkehús és a kikísérletezett műtej mellett még mindig ez az egyik legszimpatikusabb húsalternatíva. De ha nem egy étel pótlékaként tekintünk rá, hanem egy olyan alapanyagként, amely remekül átveszi a fűszerek és szószok ízét, vagy amelyből finom zöldséges töltelékek készíthetők, akkor máris egy kipróbálásra érdemes ételként jelenhet meg konyhánkban az idei évben.

A mi egyik kedvenc ázsiai ételünk például a Mapo Tofu, ami darálthússal és jó sok szecsuáni borssal készül. Fűszeres, szaftos, csípős, és remekül illik egy tálka puha rizshez.

A gombák is előtérbe kerülnek

Ahogy a növényalapú étrendek elterjedtebbek lesznek, az emberek egyre inkább olyan alapanyagokat keresnek majd, amik nemcsak a saját szervezetüknek tesznek jót, hanem a környezetnek is. Nem károsak egyikre sem, és fenntarthatóan termeszthetők. Ilyenek például a gombák, amiket egy átlagember még mindig csak rántva, párolva vagy levesbe főzve készít el, pedig annyi más felhasználási formája létezik még.

Forrás: Shutterstock.com / Rebecca Fondren Photo

A főzésre és mindennapi fogyasztásra alkalmas csiperke- és laskagomba, rókagomba, ördögszekér-, shiitake és enoki gomba, valamint a barna- vagy fehérkalapos shimeji gomba mellett ki kell még emelni az immunrendszer támogatására rendkívül alkalmas pecsétviaszgombát, aminek szintén nagy jövőt jósolnak a szakemberek. A ganoderma és reishi néven is ismert keleti gombafajta segít helyre billenteni és megerősíteni az immunrendszert. Általában forrázva, porrá őrölve kakaóhoz, teafüvekhez vagy zabkásákhoz keverik reggelire.

Tovább a fűszerek útján

A za'atar szintén nem új fűszerkeverék, de mivel egyelőre még nem utazhatunk, a gasztrobloggerek szerint a különleges fűszereken keresztül bármikor eljuthatunk álmaink helyszíneire. A za'atarnál nehezebb különlegesebb ízű keveréket találni, mivel országonként, tájegységenként változik az összetétele. Találhatunk benne kakukkfüvet, szumákot (cserszömörce), oregánót, pirított szezámmagot, izsópot és majorannát is.

Kézzel készült pita kenyér za'atar pasztával megkenve, olívabogyóval és labneh joghurtsajttalForrás: Shutterstock.com / hadasit

A za'atar olyan közel-keleti ételeknek az alap ízesítője, mint a házi hummusz, a baba ganoush, a falafel vagy a shawarma, de használhatjuk grillhúsok és zöldségek pácolásához, illetve olívaolajjal keverve pasztaként is, mondjuk a natúr hummusz tetejére kanalazva.

A dukkah szintén egy ízbomba, melyet főleg Egyiptom területén használnak. A többi fűszerkeveréktől abban különbözik, hogy az alapját általában olyan pirított magvak adják, mint amilyen a törökmogyoró, a mandula vagy a dió, ehhez kevernek hozzá köménymagot, édesköménymagot, szezámmagot, koriandermagot és sót, majd az egészet egy mozsárban finomra őrlik. Saláták ízesítésére és olívaolajjal elkeverve jófajta kenyérre kenve használják.

Fermentálás, csíráztatás, konzerválás

Ezek a konyhai technikák már 2020-ban is sok hobbiszakács fantáziáját megragadták. Mi is készítettünk kimchit télre, és mivel napsütésből a járvány ellenére is bőven kijutott, ezért kovászos uborkát is sokszor eltettünk a nyáron.

Ez az új év talán annyi könnyebbséget ad, hogy újra megnyitnak majd az olyan közösségi piacok, ahol könnyebben beszerezhetjük a csíráztatáshoz szükséges magokat, a lebomló tálakat, a bodzavirág fejeket és a savanyításra alkalmas mini patiszonokat és cukkiniket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek