Ha esetleg megenné a karácsonyfát, itt talál hozzá recepteket

    Julia Georgallis brit kézműves pék és szakács 30 receptet tartalmazó szakácskönyve, a How to eat your christmas tree (Hogyan fogyaszd el a karácsonyfát) még októberben jelent meg, és olyan ételeket sorakoztat fel, melyben a fenyőfa egyes részei is felhasználhatók - számol be róla a smithsonianmag.com.

    Forrás: Jerzy Górecki/pixabay.com

    Georgallist elsősorban a környezettudatosság vezette a gyűjtemény összeállításában, a kidobott karácsonyfa ugyanis meglehetősen nagy ökológiai lábnyommal rendelkezik, ha nem hasznosítjuk újra. Persze, ezt más formákban is megtehetjük, például mulcsot vagy fatárgyakat készítve belőle. De azért jöjjön egy kis ízelítő a receptekből, méghozzá a pácolt hal. 

    Hozzávalók:
    2 kg halfilé
    350 g fenyő- vagy fenyőtű
    770 g nádcukor
    500 g konyhasó
    2 apró cékla, lereszelve
    3 citrom reszelt héja

    Elkészítés:

    Vágjunk le néhány ágat a fáról, majd mossuk le őket hideg, folyó vízben, hogy megszabaduljunk az összes lehetséges szennyeződéstől. Tartsuk az ágat fejjel lefelé egy tál fölé, és vágjuk le a tűleveleket egy ollóval felfelé haladva. Ezután érdemes még egyszer megmosni a tűleveleket, mielőtt felhasználnánk őket.

    A páchoz keverjük össze a cukrot, a sót, a reszelt céklát, a citromhéjat és a tűleveleket. Helyezzünk fóliát egy sík felületre, majd szórjunk rá vastagabb réteget a keverékből, ügyelve arra, hogy nagyjából egy szelet hal hosszának és szélességének feleljen meg. Fektessük a halat erre a rétegre, majd a filé tetejét és oldalait is borítsuk be a páccal, majd szorosan tekerjük be a fóliába, ügyelve arra, hogy a keverék mindenhol befedje.

    Helyezzük a halakat egy tepsire vagy tálra, nehezék alá, és tegyük hűtőbe 24-36 órára. A pácolási folyamat felénél fordítsuk meg a halat. Amikor lejárt az idő, mossuk le a pácot, és már fogyaszthatjuk is a halat. (A recept sütést nem ír, azt javasolja, fertőtlenítésként fagyasszuk le a halat a pácolás előtt, amellett, hogy a só hatásaiban is bízunk, de persze aki jobban szereti a hagyományos és biztonságos eljárásokat, az meg is sütheti a halat.) A fenyős befőtt és jégkrém receptje szintén megtalálható a cikkben, aki pedig még ennél is jobban beleásná magát a kérdéskörbe, annak Georgallist Instagram-oldalán is érdemes körülnéznie.

    Szóljon hozzá
    0 hozzászólás
    Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

    Utazzon!
    Az oldalról ajánljuk!