Elképesztő összegű ellopott bort szereztek vissza a francia rendőrök

A tolvajok gyakran a végletekig is elmennek, hogy méregdrága borokat lopjanak. Alagutat fúrnak a csúcskategóriás étterembe a szomszéd ingatlanból, vagy az éjszaka közepén egy terepjáróval behajtanak a szőlőbe, hogy a tőkékről lopják le a borszőlőt.

Forrás: Shutterstock.com / Valentyn Volkov

De nem csak ők hajlandók megtenni mindent a jó borért, nemrég a francia hatóságok is bebizonyították az elhivatottságukat. Franciaországban egy fegyveres rendőrségi csoport állítólag visszaszerzett egy körülbelül 6 millió dollár értékű lopott borszállítmányt, melynek mind a 900 palackja sértetlenül meglett. Ha elvégezzük a számításokat, akkor egy-egy palack körülbelül 6000 dollárba, azaz több mint másfél millió forintba kerül - olvasható a Foodandwine.com oldalán.

A „Magnum" névre keresztelt összehangolt műveletet három franciaországi helyszínen indították el, Gironde, Dordogne és Loire városaiban, és végül több mint 900 lopott palackot szereztek vissza és körülbelül 25 embert tartóztattak le. Az egy éven át tartó művelet eredményeit több francia híroldal is „az évszázad fogásának" nevezte el.

A visszaszerzett palackok között olyan tételek voltak, mint a Domaine de la Romanée-Conti, mely a világ valaha volt legdrágább bora címet is viseli, illetve több palack Cheval Blanc, Petrus  és Yquem tétel.

A borokat állítólag raktárakból, borszaküzletekből és olyan híres éttermekből lopták el, mint például a legendás három Michelin-csillagos Georges Blanc, mely Vonnas-ban található.

Bár a most visszaszerzett borok összértéke hatalmas, de maga a visszaszerzési akció nem teljesen egyedi. 2018-ban ugyanis egy francia séf félmillió dollár értékben, 250 ellopott palackot kapott vissza a francia rendőrségen keresztül. A cikk végén hozzátették még, hogy a mostani 900 palackot begyűjtő bűnözők remélhetőleg értettek a megfelelő bortároláshoz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek