Újabb magyar finomság kapott földrajzi oltalmat

Nemrégiben adtunk hírt arról, hogy oltalom alatt álló eredetmegjelölést kaptak a Soltvadkerti borászati termékek, most pedig a Szomolyai rövidszárú fekete cseresznyét látták el ezzel a védjeggyel, így már hatvannégyre emelkedett az uniós oltalmat élvező magyar agrártermékek száma - olvasható a kormany.hu oldalán.

A szomolyai rövidszárú fekete cseresznyeForrás: kormany.hu

Az oltalom alatt álló termék a minőségét alapvetően az adott földrajzi terület természeti és emberi tényezőinek köszönheti, az oltalom védelmet biztosít a megtévesztő piaci visszaélésekkel szemben is, mivel a termékek előállítása csak meghatározott módon és megadott földrajzi területen történhet. Az oltalmat a termék csomagolásán feltüntetett uniós szimbólum jelzi.

A Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye termőterülete a Bükkalja dombságai és az Alföld találkozásánál helyezkedik el. Az itt kialakult cseresznyetermesztési kultúra az ősi tájfajták, a Rövidszárú fekete és Mézédes fekete termesztésének hagyományára és a Szomolyai fekete szelekciójára épült. A cseresznye jellemzője a szív alakú forma, a kis szemméret és tömeg, valamint a 2-3 cm-es rövid szár. Az itt termő gyümölcs savtartalma alacsony, héja festékanyagban gazdag, ennek köszönheti feketébe hajló színét. A magas napsütéses órák számának és a déli fekvésű termőterületnek köszönhetően a cseresznyének a cukortartalma is magas.

Az EU idén januárban közzétett statisztikai adatai szerint a földrajzi árujelzővel ellátott agrártermékek eladási értéke átlagosan kétszerese a földrajzi árujelzővel nem rendelkező, hasonló termékekéhez képest. Jelenleg további 20 új uniós oltalomra irányuló eljárás van folyamatban, elsősorban a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, valamint a regionális pálinkák körében. A földrajzi árujelzővel rendelkező ételek és italok pontos leírásáról itt találhatók további információk.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek