Ezért ünnepelje húsevőként is a vegetáriánusok világnapját!

Ma már szinte minden társaságban vagy családban akad legalább egy ember, aki a vegetarianizmus valamely formáját követi, egyénileg változó okból és módon. A húsmentesség a kereslet-kínálat elve alapján egyre terjedő trend a vendéglátás, gasztronómia területén is. A vegetáriánus étrend világnapja alkalmából dietetikusunk azt mutatja meg, hogyan érdemes akár húsevőként is ünnepelni ezen a napon.

A vegetáriánus világnap nem új keletű ünnep, hiszen 1977-ben az Észak-Amerikai Vegetáriánus Szövetség (North American Vegetarian Society, NAVS) alapította meg ezt a napot azzal a céllal, hogy a vegetáriánus életmód népszerűségét erősítse, és az ezzel járó egészségügyi és társadalmi előnyökre hívja fel a figyelmet.

Nem történik baj, ha egy napig nem eszünk húst!

Nem szükséges persze vegetáriánusnak lennünk, hogy ezen a napon mi is ünnepelhessünk. Húsevőként is tarthatunk egy „zöldséges", húsmentes napot, aminek nem is kell hétfőre esnie, mint ahogy azt a húsmentes hétfő kampány javasolja.

Ha egészséges étkezzéssel indítjuk a reggelt, az az egész napunkra kihatForrás: THE 5TH / Pixabay

Attól még nem lesz senki „nyúl", hogy mondjuk, egy napig hús helyett zöldséges-babos egytálételt eszik, hiszen a húsmentesség nem csak salátaropogtatást jelent. Jó alkalom lehet ez a nap arra, hogy kipróbáljunk otthon egy húsmentes receptet, vagy az éttermi étlapról a V betűvel jelzett, vegán fogások közül válogassunk. Csak előnyünkre válhat, és kellemes meglepetések érhetnek.

A rántott gombán és rántott sajton túl is van élet

Szerencsés helyzetben van az, aki mostanában kezd bele, vagy most kacérkodik a vegetáriánus étrenddel, mivel sokkal színesebb, változatosabb a választék mind alapanyagok, mind ételek, receptek tekintetében. Gondoljunk csak bele, hogy a növényi italok, növényi sajtok, vagy akár a növényi eredetű „műhús" is szinte gond nélkül elérhető (legalábbis a forgalmasabb helyeken).

Sőt, a társadalmi elfogadottság terén is sokkal könnyebb helyzetük van, kevesebb rosszalló tekintetet kapnak emiatt, bár erre még kitérek, hiszen azért ennyire nem rózsaszínű a helyzet. Ma már szinte minden étlapon feltűnik egy húsmentes, „vega" verzió (és ez nem csak bundázott zöldségeket, gombát vagy sajtot jelent), még azokon a helyeken is sokszor, ahol amúgy a húsevésé a főszerep (például egy hamburgerezőben). Ez ma már elvárás a fogyasztók részéről, és mint tudjuk, a kereslet nagyban befolyásolja a kínálatot.

A szíve is hálás lesz, ha több növényi sajtot eszik!Forrás: ocphoto / Shutterstock

Ezért nem csoda, ha hétről hétre egyre több húspótló, húshelyettesítő, húsmentes termék bejelentéséről kapunk hírt. Egyre kevésbé kell bizonyítani, hogy a hús állaga és íze növényi alapanyagokkal is elérhető. Így az, aki el szeretné hagyni a húst, vagy csak csökkentené a mennyiségét, de a kedvenc húsgolyójáról, hamburgeréről, hotdogjáról mégsem mondana le, az is megteheti ezt a megszokott ízről lemondás kompromisszuma nélkül. Mert álszentnek sem kell lenni: fontos, hogy amit eszünk, ne csak „egészséges", de jó ízű is legyen, sőt! 

A vegetáriánus étrend nem egységes

Elég nehéz általános kijelentéseket tenni vagy tanácsokat megfogalmazni a vegetáriánus étrenddel kapcsolatban, mivel ez inkább egy gyűjtőfogalom. Vagyis az, hogy valaki úgymond „vega", még önmagában kevés információ például a vendéglátói számára. Hiszen széles a spektruma annak, hogy az illető az állati eredetű élelmiszerek (hús, húskészítmény, belsőség, hal, halkészítmény, tojás, tej, tejtermék) közül mit és milyen mértékben, gyakorisággal fogyaszt.

A skála egyik oldala egyértelműen a vegán étrend vagy inkább életmód, ahol semmilyen mennyiségben nem elfogadott az állati eredetű táplálék, de még a bőrből készült cipő, táska sem. A másik végletnek a flexitariánus étrend tekinthető, ahol bizonyos mennyiségben, ritkán, a húsok is beleférnek, ezért ez egy rugalmas (a neve is erre utal), fenntartható étrendet jelöl. A kettő között pedig igen vegyes a kép.

Hiszen van, aki például húst nem eszik önmagában, de például a húsleves leve vagy a pörkölt szaftja még belefér, míg más csak tojást, vagy csak sajtot, esetleg csak halat fogyaszt, más állati eredetű terméket nem, de ettől még igen vegyes étrendet tud követni. Mindezeket elsősorban az a mögöttes ok határozza meg, amiért az illető a vegetarianizmus felé fordult, és tudjuk, hogy ez az indíttatás is sokrétű lehet, pl. vallási, etikai, filozófiai, állatvédelmi, ökológiai, fenntarthatósági, ízlés vagy kultúra jellegű.

Forrás: Foxys Forest Manufacture / Shutterstock

A legújabb idekapcsolódó fogalom a teljes értékű növényi étrend (whole food plant-based diet), ami az állati eredetű élelmiszerek teljes kizárása mellett a minél kevésbé feldolgozott táplálékok választására helyezi a hangsúlyt – ebbe például a finomított liszt, az asztali cukor és a növényi olajok is beletartoznak.

A növényi alapú étrendbe is belefér valamennyi hús

Ha a növényi alapú étrendről esik szó, akkor a hazai táplálkozási ajánlást is gyakran éri kritika amiatt, hogy nem ezt a trendet követi. Ez azonban annak tükrében, hogy az okostányér által javasolt étkezés során az elfogyasztott táplálékoknak csak kevesebb mint a negyede származik állati eredetű forrásból, már kevésbé állja meg a helyét. Hiszen a hazai táplálkozási szakemberek is igyekeznek arrafelé mozdítani a magyarok étkezését, hogy ne a húst hússal elv érvényesüljön, hanem minél több növényi eredetű alapanyag kerüljön a tányérra, köztük zöldség, gyümölcs, gabona és hüvelyes.

Forrás: MDOSZ

Még a vegyes (mindenevő) étrendben is helyettesíthető akár hetente többször is a hús és a hal például tojással, sajttal, túróval vagy bab- és lencsefélével. Ettől válik az étrend fenntarthatóvá, ami nemcsak az egészségünknek, de a Földnek is előnyére válik. A lényeg a kiegyensúlyozottság, vagyis a szélsőségek kerülése minden irányban.

Ne bélyegezzük meg egymást!

Manapság az étrend, amit követünk, vagy a diéta, ami mellett letesszük a voksunkat, szinte már egyfajta vallássá alakult, így elég erős ellentéteket tud gerjeszteni. Elég csak néha belenézni néhány kommentháborúba a közösségi médiában. Valójában szinte minden oldal mellett találhatunk az adott nézetet igazoló kutatási eredményeket és cikkeket, persze ezek nem mindegyike üti meg feltétlenül a tudományos, elfogulatlan és különféle ipari, kereskedelmi érdekektől mentes szintet. A húsevők és a vegetáriánusok körében sem ritka az effajta nézeteltérés, ami teljesen felesleges, és igen éles konfliktusokat szül.

Forrás: Stasia04 / Shutterstock

Legalább ezen a napon képzeljük bele kicsit magunkat a másik élethelyzetébe, próbáljuk meg az ő szemével látni a világot, és igyekezzünk egymás kritizálása nélkül szemlélni a másik étrendjét! Hiszen nincs mindig éles határvonal az egyes étrendek és nézőpontok között sem, így időnként a megrögzött húsevők is mellőz(het)ik kedvenc fogásaikat (erre is jó alkalom a mai nap vagy a heti legalább egy húsmentes nap), ahogy a vegetáriánusok is elcsábulhatnak időnként egy-egy állati eredetű fogásra, ami a lelkiismeretüknek talán nem tesz jót, de nem dönti romba a teljes étrendjüket. Tudom, hogy nehéz elérni ezt a fajta toleranciát, de érdemes rá törekedni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek