Még a szőlőpréselésbe is bekapcsolódhatunk Borszűrő Szent Mihály ünnepén

A hétvégén, szeptember 26-án rendezik meg a frissen préselt must és az újborok múltidéző rendezvényét, Borszűrő Szent Mihály ünnepét. A helyszín az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark lesz, ahol ezen a napon szinte minden épület megtelik majd élettel – olvasható az MTI hírében.

IllusztrációForrás: Pixabay.com

A portákon megismerkedhetünk számos régi mesterséggel, amit egy-egy iparos mutat be a látogatóknak. Találkozhatunk például csipkeverővel, szűrhímzővel, bőrművessel, kádárral vagy akár patkolókováccsal, és kipróbálható lesz a paprikafűzés és a külüzés is.

Szent Mihály napjára, szeptember 29-re - ha az időjárás is kedvezett - beérett a szőlő az Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthattak a must szűrésének. Az őszi munkálatok közül ezért kiemelt figyelmet kap a szüret a Szegedi tanya szőlőskertjében. A vendégek bekapcsolódhatnak a szőlőpréselésbe, és bőven fogyaszthatnak friss mustot is.

A látogatók azt is megtudhatják, hogyan sikerült a korai fajták szüretje, hiszen a már elkészült újborból is kóstolhatnak.

A Nomád parkban olyan 10. századi tevékenységeket nézhetünk majd meg, mint a kézi orsózás, rokkázás, vagy a szalagszövés. A középkori gyógynövénytermesztés és -feldolgozás hagyományait bemutató Szeri Gyógynövényházban pedig helyben készült teák kóstolóját tartják. A gyerekeket a malom előtt interaktív játszóház várja, a Csongrádi halászháznál pedig a Grimask színház adja elő Ördöngös Jankó című zenés bábelőadását.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek