Megtalálták Főnícia legrégebbi borműhelyét

A libanoni tengerparti várostól, Sidontól mintegy öt mérföldre, délre található Tell el-Burakban végzett ásatások során egy ősi szőlőprés jó állapotban megőrződött maradványait találták meg, amelyet legalább i. e. 7. századtól használtak. Ez a legrégebbi szőlőprés, melyet a hajdani Főníciai területén találtak, amely nagyjából megfelel a mai Libanonnak - derül ki a National Geographic cikkéből.

Forrás: materialentanglements.org/research-projects/tell-el-burak

A környéken talált szőlőmagokból arra következtetnek, hogy a szőlőt a közeli szőlőültetvényekről hozták ide, és lábbal taposták egy nagy, gipszből készült medencében, amelyben körülbelül 4500 liter lé fért el. A mustot ezután nagy kádba töltötték, és amforákban tárolták az erjesztés, érlelés és szállítás során.

A borprés mellett négy vályogházat is találtak Tell el-Burakban, mely a Kr.e. 8. és 6. század között lehetett a régió fontos bortermelő települése, ahol a tengerentúli kereskedelemre szánt bort készítették. Néhány hasonló bortermelő helyet feltártak a mai Izrael északi partvidékén is, amely abban az időben a főniciai Türoszhoz és Szidónhoz tartozott.

Bár a bort nem a föníciaiak találták fel - erre a címre sokkal esélyesebb a mai Grúzia területe, ahonnan már 8000 éves leletek is előkerültek - nagy szerepük van abban, hogy a bort az egész Földközi-tenger vidékén elterjesztették az olívaolajjal és az olyan újításokkal együtt, mint az ábécé vagy az üveg.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek