Ausztráliában lejárt sörrel működtetnek egy helyi szennyvíztisztítót

 Az Adelaide-től nyugatra fekvő Glenelg szennyvíztisztójában nem mindennapi biogázt termelnek. A megújuló energiát a helyi sörkészítő üzemek több millió liter eladatlan, lejárt szavatosságú söréből készítették el, hogy az elmúlt hónapokban tovább működhessen a víztisztítás folyamata - adta hírül a CNN amerikai hírtelevízió honlapja.

A kép csak illusztrációForrás: Pixabay.com

De a sörkészletek beözönlése nem csak arra volt jó, hogy a szennyvíztisztító létesítmény saját energiaellátását biztosítsa - amit eddig 80 százalékban megoldott, miután a szerves ipari hulladékot szennyvíziszappal keverte és biogázt állított elő belőle.

Az elmúlt hónapokban új szintre emelkedett az energiatermelés. A vállalat illetékese szerint havonta  654 megawattórát termeltek, hetente pedig mintegy 150 ezer liter lejárt és felajánlott sört használtak fel májusban Ez végül 355 200 köbméter biogázt eredményezett, júniusban 320 ezer köbmétert, ami elegendő 1200 ház áramellátására.

A sör pedig azért maradt meg, mert a koronavírus-járvány miatt Ausztráliában márciusban elrendelt kijárási korlátozás súlyosan megcsappantotta a keresletet. Májusban a Lion Beer Australia, az ország egyik legnagyobb sörgyárának is közölnie kellett, hogy kiürít 90 ezer hordót, mintegy 4,5 millió liter sört készleteiből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek