Nem ad energiát, csak felpörget: az energiaital dietetikus szemmel

Energiára minden nap szükségünk van. Persze, nem mindegy, hogy miből nyerjük az extra lendületet munka, tanulás, utazás vagy sportolás közben, ahogy az sem, hogy mennyire tartós ez a lendület, és az energiapótlás milyen mellékhatásokkal jár. Most, hogy ismét becsengettek az iskolákban, dietetikus kolléganőnk az energiaitalok hatásait boncolgatja, miközben az is kiderül, hogy mekkora az a mennyiség belőle, amikor elkezdhetünk aggódni az egészségünkért.

Az elnevezés maga kevésbé szerencsés, hiszen nem úgy ad energiát az energiaital, mint mondjuk egy jól összeállított étkezés. És bár a típusától függően tartalmaz valamennyi cukrot is, ami energiát adó tápanyagnak számít, ehhez azonban másból is hozzáférhetünk.

Az energiaital tehát sokkal inkább a koffein és egyéb serkentő hatású összetevők révén fokozza az éberséget, a fizikai- vagy mentális teljesítményt, és nyomja el a fáradtságérzetet. Így tovább tart a lendület - legalábbis látszólag -, mert a testünk már elfáradt, az agyunk azonban még pörög. Ez történik a kávéval vagy a koffeintartalmú fekete- és zöldteával is, az energiaital azonban mégiscsak egy mesterségesebb ital.

Forrás: Ash Pollard / Shutterstock

Magam is kipróbáltam korábban, főleg határidős munkák esetén; és nem titkolom, az alkohollal kevert verzióját is kóstoltam már szórakozóhelyeken. Hogy ez miért nem előnyös, és ma már miért nem tenném, arra is kitérek mindjárt.

Mi van benne?

A serkentő, élénkítő hatású koffein mellett az energiaitalokban egyéb, hasonló szerepet betöltő összetevők is találhatók. Például a taurin, ami egy aminosav, és amely természetes alkotója egyes élelmiszereinknek, például a húsnak és halnak is. Azért kerül az energiaitalokba, mert javíthatja az atlétikai teljesítményt, ami persze inkább a sportolóknak lehet érdekes. Az édes ízért a cukor, vagy light verziók esetében az édesítőszerek felelnek.

A cukros változatok esetében a mértékletes fogyasztás már csak az energiatartalom miatt is fontos, hiszen a cukor felesleges energiaforrásnak számíthat. A glükuronolaktont az emberi szervezet is előállítja, ez az anyag a kötőszövetek szerkezeti elemét is alkotja, az energiaitalokban a teljesítményfokozó és álmosság ellen ható tulajdonságai miatt találjuk meg.

Gyakran szerepel még az összetevők között a koffeintartalmú és növényi eredetű guarana, valamint a gyömbér, amelyek szintén javíthatják a mentális és fizikai teljesítményt, miközben a B-vitaminok az anyagcsere szabályozásában és a mentális funkciók fenntartásában segíthetnek. Ezeken kívül persze sok egyéb - márkától, gyártótól is függő - összetevő igyekszik elérni, hogy az energiaital kifejtse a 'szárnyakat ad' érzést.

Forrás: PHOTOCREO Michal Bednarek / Shutterstock

Alkohollal ne keverjük!

Gyakori szereplője a szórakozóhelyek italkínálatának az energiaitallal felturbózott koktél, aminek alapja jellemzően a whisky. Azok számára, akik az alkohol nyugtató, lazító hatását az energiaital élénkítő hatásával keverik, jó ötletnek tűnhet ez a kombó, de nem árt óvatosnak lenni. Ezzel a mixszel egyfajta éber részeg állapotot érhetünk el, ami azért lehet problémás, mert a fogyasztó nem veszi időben észre, hogy már éppen eleget vagy akár túl sokat is ivott az alkoholból.

Ennek lehet aztán következménye a kockázatkereső magatartás, vagyis az, amikor az illető részegen ül autóba – a „diszkóbalesetek" többsége is utóbbinak köszönhető. Persze, ez a hatás nem egyetlen energiaitalos koktél után várható, de mindenképp érdemes megállni már az első pohár után.

A túladagolás mellékhatásai

Valamiért energiaitalból sokkal egyszerűbb többet inni a kelleténél, mint kávéból vagy teából. Édes, sziszeg, hideg, itatja magát, és leginkább üdítő jellege van. Sajnos a gyerekek, tinédzserek körében egy kicsit a felnőttségre utaló magatartásnak számít, de nagyon káros szokás, ha ezt isszák víz helyett. A kisebb kiszerelésű, koncentráltabb összetételű shot-okból a kis mennyiség miatt ráadásul még több is csúszhat – így aztán nem ritka, hogy a túl sok koffein miatt, többnyire magától múló, de annál kellemetlenebb mellékhatások léphetnek fel: álmatlanság, izgatottság, szorongás, remegés, görcsök...

Forrás: Alexandr Medvedkov / Shutterstock

Az, akinek a szíve és a keringése nincs felkészülve a koffeinre, vagy mert nem alakult ki nála a hozzászokás (a rendszeres kávéivók ezt tapasztalhatják), vagy eleve van valamilyen szívzűr a képben, azoknál különösen rossz élményként hathat a rövid idő alatt elfogyasztott, nagyobb adag energiaital. Mindig tartsuk szemünk előtt, hogy az energiaital nem szomjoltó, és ilyen értelemben nem veszélytelen ital, tartsuk a mértéket!

Mennyi a maximum, ami mégis fogyasztható?

Az energiaital nem képezi szerves és nélkülözhetetlen részét a táplálkozásunknak, így teljes mértékben kihagyható, és szükség szerint helyettesíthető kávéval vagy teával is. Ha mégis úgy adódik, hogy az alvás nem opció, a kávé és a tea íze nem vonzó, és egyszer-egyszer energiaitallal frissítenénk magunkat, akkor egy, legfeljebb 2 doboz (3 dl-s kiszerelésben) a maximálisan elfogadható dózis. Napi 200-400 mg koffein egy egészséges felnőtt számára még biztonsággal elfogyasztható, de figyeljünk oda, hogy napközben viszonylag könnyű elérni ezt a mennyiséget, ha amúgy kávézunk, teázunk (a fekete és a zöld teára értve), és még lecsúszik az energiaital is.

Forrás: Antonio Guillem / Shutterstock

Mikor nem javasolt?

Gyerekeknek semmiképpen sem javasolt, rájuk erőteljesebben is hat a koffein miatt, és nem ritka, hogy a kórházban kötnek ki, ha a kelleténél többet isznak belőle (ld. fentebb). A jelentős koffeinadag miatt várandósság, szoptatás alatt, koffeinérzékenyeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek sem tanácsos energiaitallal ébren maradnia.

A legjobb módszer a fáradtság ellen még mindig a pihenés, az alvás. Rövidebb időre ébren tarthatjuk magunkat koffeintartalmú italokkal, de ne vigyük túlzásba, inkább maradjunk a hagyományosabb alternatíváknál, mint a kávé és a tea, amelyek a koffein mellett jelentős antioxidánsforrásnak is számítanak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek