Felfedeztük a Dobka Bistrót, ahol az örömfőzésé a főszerep

Sok olyan hely van még mindig Budapesten, amit nem sikerült kirpóbálnunk, de a Cupákost már párszor útba ejtettük az elmúlt években. Kedveltük a hely szellemét, hogy egyszerre volt hentes és a "magyaros konyha megbízható élharcosa" ahogy Tasnádi Ákos, a Dobka – és a korábbi Cupákos – séfje nevezte.

Forrás: (c) Pixeltaster / DOBKA

Az idők azonban változnak és ha valaki szeretne fent maradni a budapesti éttermek és bisztrók egyre szaporodó és alakuló tengerében, akkor igazodni kell az igényekhez. A Cupákos vezetősége is így döntött, de azért nem állt be teljesen a sorba. Hogy ez mit jelent? A Cupákos kínálata nem egycsapásra változott meg, már a kényszerű bezárások előtti hónapokban is alakult a felhozatal. A nehezebb húsos ételeket könnyedebb fogások váltották fel, vagy inkább egészítették ki.

Ahogy a séf is mondta a június 17-i megnyitón a budapesti bulinegyed és zsidó negyed találkozásánál egy olyan éttermet szerettek volna összehozni, ahol a hazai és a külföldi vendégek egyformán megtalálják az ízlésüknek megfelelő ételeket. Éppen ezért a Dobka nem állt be a sorba, és nem kötötte le magát egy-egy konyhai irányzatnál.

Dobka tatár beafsteak, kovászos kenyérForrás: (c) Pixeltaster / DOBKA

Bár változtak az ételei, ami nagyon kedvelt volt a Cupákosban az nem tűnt el nyomtalanul. Így kóstolhattunk például – és az új étlapon is szerepel – Dobka tatár beafsteak-et kovászos kenyérrel és savanyított zöldségekkel.

Királyrákos házi tészta, szárított paradicsom, édes chilis sajtkrémForrás: (c) Pixeltaster / DOBKA

A főételek pedig a világ legizgalmasabb tájaira repítenek, vagy éppen vissza a gyerekkorunkba, mivel az étterem már ugyanúgy kínál olaszos fogásokat, mint magyaros ízeket, de megtalálhatjuk a menükártyán a zsidó és a thai ízvilágot is. Jó példa erre a sokszínűségre a királyrákos házi tészta szárított paradicsommal és édes chili-s sajtkrémmel, vagy a ramen jellegű tésztaleves wakame-vel és gombával.

Sörben sült sertéscsülök, burgonyapüré, fermentált zöldségekForrás: (c) Pixeltaster / DOBKA

De az olyan jól megszokott, ikonikus ételeket, mint a sörben sült sertéscsülköt burgonyapürével és savanyított zöldségekkel, vagy a rántott mangalicakarajt petrezselymes újburgonyával és tejfölös uborkasalátával sem hiányoznak. Az ételekhez passzoló borok és buborékosok listáját pedig Horváth Máté kétszeres sommelier bajnok állította össze, aki külsős tanácsadóként segíti a Dobka munkáját.

A zöld mindent visz

Ha belépünk a megújult étterembe egy kellemes, bekuckózós hangulat fogad bennünket. Nekünk legalábbis arról a mély zöld színről, és a hozzá passzoló rézsárgás kiegészítőkről, amit a tulajdonosok választottak, egy nagyon befogadó és marasztaló hely ugrik be. Se túl nagy, se túl kicsi.

Akik a régi dolgokat szeretik azok gyönyörködhetnek a különböző, régi Thonet székekben, vagy a falakat díszítő fonott kosarakban, aki pedig filmrajongó, mint mi, az rögtön kiszúrhatja a jól belátható konyha melletti falon a két Grand Budapest Hotel filmplakátjait.

Az a hívogató és marasztaló zöld színForrás: (c) Pixeltaster / DOBKA

A lényeg, hogy a Dob és a Kazinczy utca sarkán már vár ránk egy olyan vendéglátóhely, ahova ha akarunk, jöhetünk kiöltözve, de érkezhetünk elázva is, családdal és külföldi ismerőssel. Valami finomat minden esetben találunk majd az étlapon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek