Toszkánában még a szarvasgombák is karanténba vonultak

Az egyik legdekadensebb, legdrágább és legfinomabbnak tartott gombát általában folyamatosan keresik a séfek, a szarvasgombaolaj és egyéb különleges finomságok készítői. De az egyik legismertebb toszkánai gombaszakértő szerint a koronavírus a szarvasgomba piacára is óriási hatást gyakorolt; viszont ezzel lehetőséget adott a méregdrága gombának egy kis pihenésre is.

IllusztrációForrás: Shutterstock.com

A szakember, akiről szó van Giulio Benuzzi, más néven Giulio, a szarvasgomba vadász. A Lonely Planet cikke szerint Giulio az év minden szakában vezet szarvasgomba túrákat a Florentine dombok vidékére érkező érdeklődőknek. A vendégeket piknikre viszi és megmutatja nekik miként lehet kutyákkal gomba után kutatni. Elmondása szerint az elmúlt hónapokban sokkal csöndesebb minden, hiszen a turizmus és a vendéglátás is leállt.

Bár az a "szarvasgomba vadászok" mindennapi életére is kihatással van a megváltozott helyzet: koronavírus befolyásolta például a szarvasgomba szezonját és az igényeket is, ami 50–60% -kal visszaesett. Ennek eredményeként pedig sokkal kevesebb gombát keresnek a "vadászok". De a változásnak pozitívumai is vannak - főleg a természetre nézve.

Kutyával szarvasgombára "vadászni" hatalmas élményForrás: Shutterstock.com

Giulio elmondása szerint jelenleg a szarvasgomba sokkal tovább élhet szimbiotikus kapcsolatban a fákkal, ami pedig azt eredményezi, hogy a földben maradó szarvasgombák egyre több spórát hullajtanak szét, ami új szarvasgombacsaládok kialakulásához vezet. A másik előny pedig, hogy a kevesebb gyár és autó, kevesebb CO2-t bocsájt ki, így a környéken a levegő tisztább marad és a fák oxigéntartalma növekedhet, legalább egy kis időre.

A szakember nagyon jól áll hozzá a dolgokhoz. Szerinte mire az utazók visszatérnek Toszkána dombvidékeire, jóval több szarvasgombát találnak majd, mint korábban. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek