Ő Nonna Nerina, a 84 éves nagymama, aki a konyhánkba hozza Itáliát

Az elmúlt három évben szinte egymásnak adták a kilincset az élményeket kereső utazók, akik csak azért utaztak egy órát Rómától egészen Palombara Sabina városkájáig, hogy megismerkedjenek Nonna Nerina felejthetetlen személyiségével, illetve megtanuljanak házi, olasz tésztákat gyúrni. 

Az egész akkor kezdődött, amikor Chiara Nicolanti elindított egy Airbnb Experiences oldalt. Hasonló élményprogramokról már mi is beszámoltunk itt a Travelón. Először csak a nagymamája és ő főztek a bejelentkezőkkel együtt, de a jól megszervezett, hangulatos kurzusoknak hamar híre ment. Helyi tévécsatornák és nemzetközi médiacsoportok kezdték látogatni őket, ez pedig a jelentkezők egyre növekvő számával járt. Így az unoka más helyi nagymamákat is bevont a programba. Az élmény annyi turistát megmozgatott, hogy Palombara Sabina polgármestere az évek óta zárva tartott kastélyt is megnyitotta az érdeklődők előtt.

Palombara Sabina a magasbólForrás: Shutterstock.com

A kezdetek óta a Handmade pasta with grandma program jócskán kibővült. Nonna Nerina és unokája mellett 11 „őrülten szenvedélyes" nő alkotják a csoportot. De a vírus terjedésének lassítása érdekében – és mert a család, illetve az idős nonnák (nagymamák) egészsége mindennél fontosabb – Nicolanti februárban elkezdett visszamondani minden foglalást az élményprogramra.

De a bátorító, tömegével érkező visszajelzések elindítottak benne egy új gondolatot: 2020 az online kurzusok ideje is, miért ne lehetne ezen keresztül elvinni Itáliát azokhoz, akik most nem tudnak Itáliába jönni.

A "Készíts házi készítésű tésztát a nagyikkal" program 4 generációjaForrás: Handmade Pasta with Grandma / Facebook.com

Az online élmény neve kicsit megváltozott, most egy ideig Nonna Live néven találják meg az érdeklődők. De ennek ellenére nem egy sima, egyirányú Youtube videóra kell gondolni. A körülbelül kétórás kurzus 50 dollárba kerül, amiből most az oldalon 25 százalék le is jön, ha most kattintunk. Miután lefoglaltuk a naptárban a számunkra megfelelő napot és időpontot, Nicolanti elküldi e-mailban a szükséges hozzávalók és konyhai eszközök listáját.

A leírás szerint semmi extrára nem kell számítani – sőt a legtöbb dolog már amúgy is meglesz otthon: ilyen a liszt, a tojás és az olívaolaj. Számunkra, ha Magyarországról jelentkezünk be még időeltolódással sem kell számolnunk. A naptár érzékeli, honnan írunk, így alapból a budapesti időpontokat adja meg. 

"Mintha ott lennél, leszámítva a jet laget!"Forrás: Handmade Pasta with Grandma / Facebook.com

Az első szabad időpontok 2020. május 7-től találhatóak meg a Nonna Live! Honlapjának naptárában. Az órák hétköznap 18-kor kezdődnek, hétvégén pedig 19 órakor. Azt azonban tudni kell, hogy Nonna Nerina, 84 éves korára tekintettel csak a hétvégi órákat viszi. Hétközben unokája, Chiara tanítja a jelentkezőket tésztát gyúrni.

A Nonna Live oldalon olvasható leírás szerint mindegy, hogy Chiara főz szólóban, vagy Nonna Nerina is csatlakozik (ilyenkor az unoka fordítja az olaszt a résztvevők számára), az élő adás alatt mindig van zene, néha egy kis táncolás és sok-sok beszélgetés. És ami a legjobb, hogy Nonna Nerina néha elfelejti, hogy ez nem személyes találkozás, ilyenkor egy kicsit „megkergülhetnek" a dolgok. De a jelentkezőket pont ez az olasz nagymamai virtus köti oda a képernyők elé.

Az említett bevásárlólistát egy héttel a nagy nap elött kapják meg a jelentkezők, illetve pár nappal előtte egy Nonna Nerina által írt üzenetre is számíthatnak, amit az unokája angolra fordít. Ebben egy kis felkészítés, pár jó tanács áll majd a tapasztalt olasz nagymamától, hogy lélekben is felkészülhessünk a főzésre. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek