Véget vetnek az alkoholturizmusnak ezen a spanyol szigeten

Szigorú korlátozásokat akar bevezetni a Baleár-szigetek kormánya, mivel megunták a már több éve súlyos problémákat okozó, részegen randalírozó turistákat. A rendeletet 2020. január 17-én nyújtották be, és valószínű, hogy már ezen a héten hatályba is lépnek a megszorítások.

A Magaluf negyed legzsúfoltabb utcája, a Punta Ballena streetForrás: AFP/Jaime Reina

Ha így lesz, akkor a vendéglátóhelyeken és szállodákban el kell távolítani az alkoholfogyasztásra ösztönző reklámokat, az egyet fizet kettőt vagy többet kap akciókat, az úgynevezett happy hours kedvezményeket, valamint a szervezett bártúrákat reklámozó felhívásokat és az alkoholt árusító automatákat is. A szabályozás része még, hogy a boltokban este fél tíz és reggel nyolc óra között nem lehet majd szeszes italt vásárolni - olvasható a TheGuardian.com oldalán.

A korlátozás azokra a bizonyos területekre lesz érvényes, ahol évek óta súlyos problémákat okoznak a részegen randalírozó fiatalok; Ezek a helyszínek a Playa de Palma és Playa de Magaluf nevű zónák Mallorca szigetén, valamint San Antoni város West End elnevezésű negyede Ibizán. Az érintett területeken fekvő szállodákban megszűnik a korlátlan alkoholfogyasztás, és étkezésenként legfeljebb három pohár szeszes italt szolgálhatnak fel egy vendégnek. Az előírások megsértésének büntetési tétele ezertől 600 ezer euróig terjed.

A klub felirata ingyen italt kínál csoportok számáraForrás: AFP/Jaime Reina

A jogszabály rendelkezik majd arról is, hogy azonnal el kell hagynia a szálláshelyét annak a vendégnek, aki szobája erkélyéről vagy ablakából a medencébe ugrik. Az elmúlt évben nyolcan haltak bele a próbálkozásba, de sokakat még ez sem tart vissza. Ezért a baleári kormány 6000 és 60000 euró közötti pénzbírságot határozott meg a szabályszegők megbüntetésére.

Európában nincs máshol ilyen szigor

Ez az első hely és az első jogszabály Európában, ahol ilyen szigorú korlátozást vezettek be az alkoholfogyasztás ellen. A szakértők szerint a cél ezzel az, hogy ösztönözzék a civilizált turizmust. Amire úgy tűnik szükség is van, mivel a Baleár-szigetek Spanyolország egyik legnépszerűbb turistacélpontja, ahova 2018-ban 16,6 millióan látogattak el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek