Milyen lehetett Heliopolisz helyi sörkülönlegessége?

Kairóban egy német-egyiptomi kutatócsoport olyan felfedezést tett, amivel sikerült betekintést nyerniük a későbbi templomváros, Heliopolisz korai történelmébe. A felbukkant maradványok egy ókori, Kr.e. 4. századból származó sörfőzde tüzelőberendezését takarják. A leletekre egy építkezés földmunkái során bukkantak.

A kép csak illusztrációForrás: Derrick Scott/Facebook.com

A Lipcsei Egyetem kutatója és az ásatás egyik vezetője szerint a sörfőzde léte azért fontos, mert "különösen nagy számú ember" élelmiszer- és italellátására utal. A lelet a nagyvárosi lét bizonyítéka még jóval azelőttről, hogy Heliopolisz "az egyiptomi királyság kulturális központjává vált volna".

Az ásatások azért váltak szükségessé, mert a Matarija negyedben egyre több kutatói munkát végeztek az elmúlt időben. Itt található például az ősi város legjobb állapotban megmaradt, legnagyobb emlékműve is, az úgynevezett Al-Masalla obeliszk. (Heliopolisz jelenleg Kairó északkeleti külvárosi részén helyezkedik el.) Azt már korábban is tudták a kutatók, hogy ezen a területen terült el több ezer éve az antik város, de csak néhány éve bukkantak fel azok a mészkövek, amiken feliratokat is találtak. Ezt követően 2017 márciusában pedig az időszámítás előtt 7. században élt I. Pszammetik fáraó hatalmas szobrára leltek ugyanitt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek