A pizza után, most az eszpresszó vágyik az UNESCO listára

Olaszország szerint "az eszpresszó az olasz gasztronómiai kultúra kifejeződése, amely védelmet élvez". Ezért úgy döntöttek, hogy a nápolyi pizzakészítés művészetéhez hasonlóan, amit két éve nyilvánítottak az emberiség szellemi kulturális örökségévé, most az eszpresszón a sor.

Az olasz caffé látványra nem érdekfeszítő, csak egy tökéletes hörpintésForrás: Shutterstock.com

Az eszpresszó jelölését az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi kulturális örökség listájára 2019. december 3-án terjesztették elő az olasz parlamentben. Eszerint létrehoztak egy konzorciumot a hagyományos olasz eszpresszó védelmére – olvasható az MTI hírében.

"A pörköléstől a kávégépek gyártásáig az egész láncolatot képviseljük. Véleményünk szerint az eszpresszókészítés minden fortélyának az UNESCO-listán van a helye. Ezzel az eszpresszó minőségét akarjuk oltalmazni" – magyarázta Andrea Pascale, az előterjesztés szervezője Rómában. Pascale szerint a kávétermelés az olasz kultúra és gazdaság egy fontos szegmense.

A legjobb és tradicionálisabb kávézók közül néhánynak a történelme egészen a 18. századig visszanyúlik. Ilyen például a Torino városában található Fiorio, ahol még Nietzsche-t is kiszolgálták anno. De ugyanennek a családnak az 1803-ban alapított kávé céhbe tartozó Gran Caffé Renzelli kávézója is híres.

Hogyan kérjük kávét olasz módra?!

Ha nem akarunk nagyon turistának tűnni, akkor csak egy szócskát kell megtanulnunk:

♦ caffé - ez egy erős eszpresszónak felel meg, de a kifejezést csak nagyon ritkán használják olasz kávés körökben.

♦ macchiato, egy eszpresszó, amibe löttyintenek körülbelül egy kanálnyi gőzölt tejet.

♦ americano szintén egy eszpresszó, amihez forró vizet adnak, hogy egy kicsivel hosszabb italt kapjanak.

♦ A tejeskávék királya pedig a cappuccino (lingo). Nem kérdés, hogy ennek is egy eszpresszó az alapja, amin csücsül egy kisadag meleg tejhab és esetleg egy kis forgácsolt csokoládé.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek