Bolt nélkül maradt a kisváros, közösségi alapon nyitottak egy újat

A floridai Baldwin City egyetlen szupermarkete üzleti okokból 2018-ban bezárt. Így a 2000-nél is kevesebb lakosú település 16 kilométeres körzetében nem maradt egyetlen rendes élelmiszerüzlet sem. A korábbi bolt épülete üresen maradt, egyetlen vállalkozó sem jelentkezett újabb közért megnyitására, így a település önkormányzata a kezébe vette a dolgot. Megvásárolta az ingatlant és közösségi összefogással élelmiszer kiskereskedést nyitott.

A kép csak illusztrációForrás: shutterstock.com

Bár a Baldwin City Market már 2019. szeptember 20-án megnyitott, a híre nem igazán járta be a médiát. A történet azután kapott igazán szárnyra, miután a Washington Post nemrég megjelentetett róla egy cikket. Az anyagban a település polgármestere is megszólalt, aki azt mondta nem próbálnak nyereséget termelni, csak a kiadásaikat igyekeznek fedezni, és működőképesek szeretnének maradni -olvasható a Foodandwine.com oldalán.

A közösségi üzlet munkájában egyelőre mindenki részt vesz. A szállítmányokat a városi karbantartók pakolják le a teherautókról, a helyi lakosok pedig konkrétan elmondhatják, hogy milyen termékeket szeretnének látni a polcokon. De aki itt vásárol, az munkát ad a helyieknek, és a vidéken megtermelt zöldségek és gyümölcsök vásárlója lesz, így a kistermelőket is támogatja.

A statisztikák szerint a Baldwin City Market egyelőre tartja magát, a napi 3500 dolláros (jelenleg kicsit több mint egymillió forintos) bevétellel, de a rendszer jövője bizonytalan. A városi tanács azonban már elkülönített egy nagyobb összeget az üzemeltetésre, hogy az egyéves próbaidőszak után kielemezhessék a kereskedelmi forma életképességét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek