Mézes-mázos finomságok és programok várnak ránk ezen a fesztiválon

A XII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált azoknak találták ki, akik odavannak a jó minőségű és ritka mézért illetve mézeskalácsért. A 2019. december 6. és 8. között megrendezett fesztivált a békési fürdőváros több helyszínén, a Prohászka Zsolt városi sportcsarnokban, a Göndöcs kertben, a Vigadóban és a Gyulai Várfürdőben tartják majd.

A kép csak illusztrációForrás: Pixabay.com

A fesztivál lényege még ma is az, ami régen volt, amikor még csak egy kis magánházban rendezték meg, vagyis a méz népszerűsítése. Ennek köszönhetően a vásárlók már nem csak az akác- és vegyes mézet keresik, hanem a lúgosító repcemézet is, mely pár éve még eladhatatlan volt. A fesztiválon a mézfajták egészségügyi hatásait is megismerhetjük, hogy később már tudatosan választhassunk - olvasható a Gyulaimezfesztival.hu oldalon.

A hagyományoknak megfelelően a fesztivál első napja a szakmának szól, előadásokat hallgathatnak meg a méhészek. Aznap felvonulnak a városban a mézlovagrend tagjai is, akik közül többen határon túlról érkeznek, este pedig mézlovagokat is avatnak a várban, a Gyulai Várfürdőben pedig Mézes Szauna Varázst rendeznek, csak erre előre be kell jelentkezni.

Szombaton a városi sportcsarnokban a mézeskalács-készítésé lesz a főszerep, de az érdeklődők részt vehetnek viaszgyertya-öntésen is, és délután kihirdetik az Év kiváló magyar méze verseny győzteseit, amire csaknem 300 tétel érkezett. A vasárnap a családokról szól, a szervezők kifejezetten gyerekeknek szóló programokat terveznek erre a napra. Lesz mézeskalács díszítés, arcfestés, néptáncbemutató és kreatív játszósarok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek