A ronda zöldség is finom! Kampány indult az ételpazarlás ellen

Az Oddbox nevű vállalkozás az Egyesült Királyságban székel, és azt tekinti fő céljának, hogy csúnya gyümölcsök és zöldségek forgalmazásával gátat szabjon az élelmiszer pazarlásnak. Miután néhány éve a WRAP (The Waste and Resources Action Programme – Hulladék és Erőforrások Cselekvési Program) adatai szerint a gyümölcsöket és a zöldséget pazaroljuk a legnagyobb mennyiségben az otthonainkban, Emilie Vanpoperinghe és Deepak Ravindran úgy döntöttek, hogy népszerűsíteni kezdik a csúnya gyümölcsöket és zöldségeket. Ezzel helyi szinten szerették volna orvosolni a pazarlási problémát.

A mutáns padlizsán színre lépForrás: Jason Ruck / Wikipedia.org

Az ötletet egy portugáliai utazás adta, amikor a piacon kiderült, hogy a nem kifejezetten szép gyümölcsök és zöldségek ízletesebbek, mint makulátlan társaik. A vállalkozást 2016-ban, kicsiben kezdték el, eleinte csak 20 ügyfelük volt, de ahogy a tudatos vásárlók ráéreztek a ronda élelmiszerek finom ízére, három év alatt 12 ezerre ugrott a törzsvásárlók száma. Az Oddbox egyébként, nemcsak a csúnya zöldségeket, gyümölcsöket forgalmazza, hanem 80 százalékkal kevesebb műanyagot is használ. Vagyis amihez nem kell műanyag, ahhoz nem is jár – olvasható a turizmusonline.com oldalán.

A projekt fontos része volt, hogy a termelők is felfogják a problémákat. Sokan nem merték bevallani, hogy mennyi ehető, de látványra nem szép élelmiszert dobnak ki, így elég hosszú időbe telt, mire összeszedték a változást igénylő beszállítókat. Ma már körülbelül 70 termelővel dolgoznak együtt.

És mit szólnak az ölelkező répákhoz?Forrás: Jonathunder / CC BY-SA 3.0 / Wikipedia.org

A ronda gyümölcsökkel és zöldségekkel kapcsolatban azonban azt is tudni kell még, hogy ugyanonnan származnak, mint a szép és hibátlan termékek – nem a kukából –, de ahelyett, hogy azonnal kidobásra kerülnének, a megfontolt vásárlók megmentik és megeszik ezeket is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek