A Szent Márton-napi libahagyományokat idézik meg Balatonfüreden

Újabb őszi balatoni programról olvashatunk a Turizmus Online honlapján. A Márton-napi vigasságok keretében tizenöt kiváló Balaton-környéki étterem és borászat valamint sokszínű kulturális program várja a vendégeket november 9-én és 10-én a Füred Gastro fesztiválon.

 fesztivált második alkalommal rendezi meg Balatonfüred városa, az esemény középpontjában idén a közeli Szent Márton-napi libahagyományok, és libaételek állnak. A harapnivalók mellé borkóstoló is jár, a balatoni régió fiatal borászait tömörítő Rizling Generáció Egyesület ajánlásával kiválasztott italokkal a Szent Márton-nap sajátos magyar gasztronómiai hagyományának, az újbor első kóstolásának jegyében. A fesztiválon közreműködő séfek bemutatják a liba felhasználásának sokszínűségét.
A liba a magyar gasztronómia egyik fő alapanyaga, amely 2012-től hungaricum.

„Hatalmas előnye – fogalmaz Csapody Miklós, a Pannon Gasztro Akadémia elnöke –, hogy az állat minden részét fel tudjuk használni és változatosan elkészíteni. Az egyik legízletesebb húsa van, mája pedig igazán kimagasló élményt ad. Minden étel, amely libából készül, más és más kiváló hazai bort kíván maga mellé."

A kulináris élvezetek mellett látványosságokban sem lesz hiány: a fesztiválon kialakított látványkonyha-színpadon három balatonfüredi étterem főzi-süti majd a liba-különlegességeket, miközben a Vitorlás tér nagyszínpadán egymást váltják a hazai és nemzetközi zenei produkciók.

libasült, márton-napiForrás: Zyance/ Wikipedia


A fesztivál színpadi programjainak sorát szombaton 10 órakor a hazai gyerekközönség újdonsült kedvenceinek játékos produkciója indítja. A Belvárosi Betyárok interaktív gyerekkoncertjét 11.30-tól Hangácsi Márton, majd 13 órától a junior Artisjus-díjas énekesnő és dalszerző, Szeder koncertje követi. A kora esti programban 17 órától a toplistás slágereiről ismert brit muzsikus Charlie Winston, 18.15-től pedig az olasz nu-jazz formáció csapata, a Gabin lép fel. 20.15-kor Spanyolország egyik szuper-produkciója, a Che Sudaka húzza a talpalávalót. A vasárnapi program 10 órakor a veszprémi Kabóca Bábszínház produkciójával veszi kezdetét, majd 13 órakor a Random Trip produkciójával folytatódik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek